Roelof den Otter (voorgrond) probeert de Thunderdome te laten knallen met assistentie van een zoon van Hamstravuurwerkhandel.
Roelof den Otter (voorgrond) probeert de Thunderdome te laten knallen met assistentie van een zoon van Hamstravuurwerkhandel. (Foto: )

Carbidschieten in Ermelo: een nieuwe traditie?

Roelof den Otter had nog wat carbid over van vorig jaar. Reden voor hem een carbid feestje te bouwen bij zijn woning op de hoek van de Julianalaan en Kolbaanweg in Ermelo. Geen groot feest en met slechts één Thunderdome. "Het gaat mij niet eens om het knallen maar om de gezelligheid."

Wijnand Kooijmans

ERMELO - Carbid schieten kent eigenlijk geen traditie in Ermelo. De buurtschap Speuld springt er wat dat betreft nog het meest uit. Spelregels kent de gemeente nauwelijks. Het enige verbod is dat er geen carbid mag worden afgeschoten binnen de bebouwde kom.

Den Otter heeft een tent opgezet bij zijn woning, de Nederlandse vlag wappert aan de gevel. Een schaal met oliebollen staat op tafel terwijl de eerste gasten arriveren. Het gaat om zijn broer met twee kinderen maar ook een buurman komt met zijn kinderen een kijkje nemen. "Ik verwacht tussen de dertig en veertig mensen. Familie, vrienden en buren."

Weinig ervaring

Zelf heeft Roelof weinig ervaring met het afschieten van carbid. "Het lukt me ook niet zo", zegt hij terwijl de bal bevestigt aan de voorkant van de Thunderdome. Een knal klinkt, gevolgd door de nodige zwarte rook. De bal komt zo'n tien meter verder in de tuin terecht.

"Ik heb een vriend gebeld, die heeft wel ervaring en komt met een half uurtje. Die brengt ook nieuwe carbid mee. Dat het niet lukt komt vast omdat dit oude carbid is."

Hamstra

Den Otter heeft ook het nodige vuurwerk ingeslagen. "Er gaat vandaag zo'n duizend euro aan vuurwerk de lucht in. Mijn moeder en ik hebben gewerkt bij de vuurwerkhandel van Hamstra en daardoor heb ik het vuurwerk met een flinke korting kunnen aanschaffen."

Kinderen die het erf opkomen worden door de Ermeloër onmiddellijk van een vuurwerkbril voorzien. "Veiligheid staat voorop. Er staan hier ook paarden in de omgeving. Het paard waarop een meisje reed schrok en begon te steigeren. Toen zijn we ook onmiddellijk gestopt met het afsteken van carbid en vuurwerk. Het is voor mij de eerste keer dat ik met carbid schiet, het gaat straks als mijn vriend er is, vast beter."

Dat blijkt weldra wanneer vriend Alex is gearriveerd. Hij weet met gezwinde spoed de Thunderdome te laten knallen. Inmiddels zijn ook de ouders van Roelof gearriveerd met een flinke salade. "Het wordt best een leuk feestje, dat was in de eerste plaats ook mijn doel en dat is bereikt", zo zegt Roelof den Otter.

Voorlopig mag hij nog wonen in het pand op de hoek van de Kolbaanweg en de Julianalaan. Het is opgekocht door de gemeente Ermelo.

In de toekomst moeten er op deze plek en de naast gelegen gronden woningen komen. Roelof den Otter hoopt dan op een nieuw plekje in het buitengebied van Ermelo.

Meer berichten