Het in aanbouw zijnde restaurant aan de Julianalaan
Het in aanbouw zijnde restaurant aan de Julianalaan (Foto: Wijnand Kooijmans)

Aanleg parkeerplaatsen Thaise restaurant stilgelegd

De aanleg van zeventien parkeerplaatsen voor het in aanbouw zijnde Thaise restaurant aan de Julianalaan is stilgelegd op last van het Ermelose college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

ERMELO - De aanleg van de parkeerplaatsen langs de Julianalaan is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan. De grond heeft de bestemming 'groen'. Volgens de gemeente kan de eigenaar twee dingen doen. Hij kan een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen of de locatie terug brengen naar de oorspronkelijke bestemming.

Indien de omgevingsvergunning door het college wordt afgegeven, zo zegt de gemeentelijk woordvoerder, kan men doorgaan met de aanleg van de parkeerplaatsen. Anders moet de locatie naar groen worden teruggebracht.

Volgens de gemeente heeft het stilleggen van de aanleg van de parkeerplaatsen niets van doen met de aanleg van een uitrit voor het restaurant. Tegen het verlenen van vergunning hiervoor kan nog tot 11 december bezwaar worden aangetekend.

De illegale aanleg van de parkeerplaatsen is een doorn in het oog van de Stichting DOEH, de belangenorganisatie voor de bewoners van het gebied De Driehoek Ermelo-Harderwijk. Zij vrezen dat er sprake is van het legaliseren van de illegale aanleg van de parkeerplaatsen. Volgens het bestuur van de stichting is het ook maar een raar verhaal dat er alleen een nieuwe omgevingsvergunning moet worden aangevraagd.

Door het bestuur van DOEH wordt aangegeven dat een wijziging van het bestemmingsplan nodig is en de gemeenteraad hiervoor een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven. In de zogenoemde 'kruimellijst' in de wet waarop het college zelf een beslissing kan nemen komt de situatie waarvan sprake is aan de Julianalaan niet voor, zo stelt de stichting.

DOEH heeft in een eerder stadium aangedrongen op het instellen van een parkeerverbod langs de Julianalaan. Dit vanwege de krap bemeten parkeerruimte bij het in aanbouw zijnde restaurant zelf en de gevaarlijke situaties welke zich op de weg voordoen. Ondermeer door de vrachtwagens welke van deze weg gebruik maken.

In antwoord hierop gaf het college toen te kennen dat er voldoende parkeergelegenheid kan worden aangelegd op het terrein van het restaurant zelf. Om die reden wordt niet de noodzaak ingezien om een parkeerverbod in te stellen. Het gaat om 29 parkeerplaatsen.

Ook ziet het college niet in welke gevaarlijke verkeerssituatie ontstaat op de Julianalaan door de komst van het restaurant. Op dit moment wordt vanaf meerdere parkeerplaatsen de weg op- en afgereden en staan er auto's geparkeerd langs de weg. Omdat in de nieuwe situatie straks maar gebruik wordt gemaakt van één of twee uitritten verbetert, zo verwacht het college, de verkeerssituatie alleen maar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden