Afbeelding
Foto Unsplash

Hoe crisis de waarde van je auto beïnvloed

2 november 2022 om 10:24 Partnercontent

Op ieder moment van de dag hoor je wel ergens het woord crisis vallen. Of het nu gaat over de verschrikkelijke oorlog, de torenhoge gasprijzen of een krimpende economie. Je afsluiten van de verontrustende boodschap lijkt onmogelijk. Maar wat is nu echt de invloed op ons dagelijks leven, wat merken we daadwerkelijk in onze portemonnee? Bijvoorbeeld die mooie auto voor de deur, of bij sommige zelfs twee. Wat gebeurd er met de waarde van onze bolide tijdens deze crisis? In dit artikel lees je hoe je dit zelf eenvoudig kunt uitzoeken.

Zelf de dagwaarde kunnen bepalen

Je kunt natuurlijk naar die oude autohandelaar rijden en vragen wat hij nog voor je auto geeft. Als die beste man al zin heeft om je te woord te staan als je toch niks komt kopen, denk je dat hij de moeite neemt om uit te zoeken wat je auto nog waard is? Je kunt ook een standaard lijstje van de ANWB of BOVAG raadplegen. Dan kom je wel tot een bedrag, maar hoe goed zal die waarde kloppen denk je? Precies, wil je een dagwaarde auto berekenen zal je zelf een aantal stappen moeten volgen. Wanneer je de stappen volgt zal je zien dat anno 2022 iedereen zelf de waarde van zijn auto kan bepalen.

De invloed van de crisis

Wat direct opvalt is de relatief hoge dagwaarde van zuinige auto’s. Het zal niemand verbazen dat met de hoge brandstofprijzen en stijgende kosten veel mensen zuinig willen rijden. De prijzen van zuinige autootjes blijven daardoor hoog. Waar de grote benzineslurpers als een aandeel van ‘World Online’ in waarde dalen, zijn het de kleintjes die goud waard lijken. Opvallend is ook de waarde van tweedehands elektrische voertuigen. Nu elektrisch rijden per kilometer een flink stuk duurder is heeft dat gevolgen voor occasions. De auto’s worden slecht verkocht en waardoor de waarde sneller daalt.

Een andere crisis die ons al jaren parten speelt is die van de elektronische chips. Door alle computertechniek die vandaag de dag nodig is in een auto, zijn deze chips essentieel. Echter door een wereldwijd tekort blijft de levering van nieuwe modellen achter, de vraag naar jong gebruikt groeit. Ons advies, heb jij de komende jaren die tweede auto niet echt nodig? En heb je een klein jong zuinig autootje voor de deur staan? Overweeg dan eens om een bod op de auto te laten doen door auto opkopers. Je zult misschien wel versteld staan van de hoge bedragen die momenteel geboden worden. Gerenommeerde autobedrijven bieden tegen elkaar op waardoor jij de lachende derde kunt zijn. En zeg nou zelf, als er ooit een moment is voor wat extra cash op bank, is het in tijden van crisis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie