Open dag Duurzame woningen

Op de zaterdagen 2 en 9 november 2019 zijn er weer open dagen bij Duurzame huizen in het kader van de landelijke DuurzameHuizenroute. In Ermelo coordineert Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo deze route. Op zes locaties zijn er huizen open gesteld, waarvan vier met warmtepompen en twee met InfraRood warmtepanelen worden verwarmd. Alle zes zijn dus gasloos. Een van de warmtepompwoningen heeft het geheel nieuwe Solarfreezer systeem voor warmteopslag in de kruipruimte. Voor alle woningen moet u zich even aanmelden op www.duurzamehuizenroute.nl/ermelo Dan weten de deelnemers hoeveel bezoekers er komen en u krijgt dan het exacte adres.

De volgende vier woningen doen mee:

Familie Aalbers aan de Eendenparkweg heeft een nieuwbouwwoning in 2015 gebouwd. De woning is gebouwd met isolatieblokken die volgestort worden met beton. Daarnaast wordt de woning verwarmd met een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt. De stroom wordt nagenoeg geheel zelf opgewekt met PV zonnepanelen. De familie Aalbers stelt haar woning open op 2 en 9 november, beide dagen van 13,30 tot 16 uur.

De familie Coenraats aan de Berkenlaan heeft een 2 onder 1 kapwoning uit 1992. Zij hebben het nieuwe systeem Solarfreezer toegepast. In de zomer wordt warm water van de PVT panelen op het dak gehaald en in de grote waterzak in de kruipruimte opgeslagen. In de winter wordt de warmte uit dit water met een warmtepomp opgewaardeerd voor de verwarming van de woning. De familie Coenraats stelt haar woning open op 2 en 9 november van 10 tot 16 uur, behalve de lunchpauze van 12,30 tot 13,30 uur.

Familie Grevelink aan de Steijnlaan heeft een tussenwoning uit 1967. Zij hebben de woning in de afgelopen jaren stuk je voor stukje geïsoleerd en voorzien van HR++ glas. De vloerisolatie van PUR is vervangen door thermokussens. Afgelopen zomer is de CV vervangen door InfraRood warmtepanelen voor de verwarming. Het douchewater wordt verwarmd door een elektrische doorstroomgeiser. De familie Greveling stelt haar woning open op 2 en 9 november van 13,30 tot 16 uur.

De familie Van Harten aan de Oude Telgterweg heeft een jaren 30 woning ingrijpend verbouwd. De spouwmuur is vol geblazen met isolatiekorrels en het dak is geheel vernieuwd met isolatieplaten. De verwarming bestaat uit InfraRood Warmtepanelen die per paneel gestuurd worden, zodat er nooit meer ruimten worden verwarmd dan dat er worden gebruikt. Het warm water wordt gemaakt door een zonneboiler aangevuld met een elektrische doorstroomgeiser. De stroom wordt voor het overgrote deel zelf opgewekt door PV zonnepanelen op het oosten en westen van het dak. De familie Van Harten stelt haar woning open alleen op 2 november, 10 tot 16 uur.

De familie Ligtermoet aan de Jacob Catslaan heeft een nieuwbouwwoning van 2009. Zij hebben van het begin al een warmtepomp, dus al 10 jaar ervaring. De warmte wordt uit de grond gehaald. Onlangs zijn een flink aantal zonnepanelen aangebracht op het dak, waardoor zelf alle stroom opgewekt kan worden. De familie Ligtermoet stelt haar woning open op 9 november, van 10 tot 13 uur.

De familie Ruitenbeek aan de Pastorieweg heeft een nieuwbouwwoning van 2019. Zij hebben een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt. Ook zijn er zonnepanelen aangebracht op het dak, waardoor zelf alle stroom opgewekt kan worden. De familie Ruitenbeek stelt haar woning open op 9 november, van 10 tot 16 uur.

Wilt u de ervaringen van de bewoners en NMP horen, meldt u zich dan aan via www.duurzamehuizenroute.nl/ermelo en kom op 2 of 9 november langs. Bij de betreffende woning op de site kunt u zich aanmelden en krijgt u het exacte adres.

Kom op de fiets, dat is ook duurzaam.

Meer informatie kunt u vinden op www.nmpermelo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden