Brigitte Wendelgelst met een Bobbi Bear die is ingezet bij een kind dat slachtoffer werd van seksueel misbruik. (Foto: Grietje-Akke de Haas)
Brigitte Wendelgelst met een Bobbi Bear die is ingezet bij een kind dat slachtoffer werd van seksueel misbruik. (Foto: Grietje-Akke de Haas) (Foto: )

"Ik werd geraakt door het kinderleed"

door Grietje-Akke de Haas

Mensen vragen zich wel eens af waarom Brigitte Wendelgelst zich inzet voor kinderleed zó ver van huis. "Natuurlijk valt hier ook genoeg te doen. Maar ik vind dat je er pas écht voor kan gaan als het je raakt."

Ermelo - En dat deed Operation Bobbi Bear. "Ik zag ik een documentaire over Bobbi Bear, en werd enorm geraakt door het kinderleed, en de drive van het team van mensen dat echt voor die kinderen gaat."

Operation Bobbi Bear vertelt Brigitte, bestaat al twintig jaar en opereert vanuit een eigen ommuurd complex in KwaZulu Natal, Zuid Afrika. Kinderen in deze provincie zijn nog al eens slachtoffer van seksueel misbruik. Wat volgens Brigitte toe te schrijven is aan de lage seksuele moraal van de oorspronkelijke bewoners, het gebrek aan gezinsstructuur, de uitzichtloosheid van de mensen door hoge werkeloosheid die drugsgebruik en alcoholisme in de hand werkt en het ongecontroleerde gebruik van social media. "Dat maakt de kinderen erg kwetsbaar doordat ze vaak alleen zijn."

Bij de hulp die Operation Bobbi Bear geeft, wordt de zogenaamde Bobbi Bear ingezet. "De kinderen die bij Operation Bobbi Bear binnenkomen, krijgen deze beer in hun armen gedrukt. Als hij/zij enigszins vertrouwd is geraakt met zijn/haar omgeving wordt het kind gevraagd om met behulp van een permanent marker, wat pleisters en elastiekjes duidelijk te maken wat hem of haar nu precies is overkomen. Het is verbazingwekkend hoe snel het kind dan weet duidelijk te maken welke verschrikkingen het heeft moeten doorstaan. Het kind heeft in de meeste gevallen niet langer dan 20 minuten nodig. Dan weet het team welke acties er nodig zijn. Binnen 24 uur moet er namelijk duidelijkheid zijn over of het kind al dan niet is blootgesteld aan lichaamssappen. Het is heel belangrijk dat het kind tijdig in het ziekenhuis wordt onderzocht en de juiste medicatie krijgt toegediend, om zo de kans op besmetting met het HIV/Aids virus zo klein mogelijk te houden. Daarnaast wordt de knuffel ingezet bij preventie." Stichting Bobbi Bear Nederland steunen? Zie gegevens hieronder.

Stichting Bobbi Bear Nederland 
Brigitte Wendelgelst en Stephan de Ruijter uit Ermelo vormen het bestuur van Stichting Bobbi Bear Nederland. "Wij ondersteunen de hulp aan jonge slachtoffers van seksueel misbruik in KwaZulu Natal, Zuid Afrika. Deze hulp wordt ter plaatse gegeven door de kleine mensenrechtenorganisatie Operation Bobbi Bear."

www.foodforbobbibear.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden