Beleef de nacht van de nacht bij de schaapskooi
Beleef de nacht van de nacht bij de schaapskooi (Foto: Stichting Schapedrift)

Beleef de Nacht van de Nacht bij Ermelose schaapskooi

Het is er aardedonker ’s nachts bij de Ermelose schaapskooi. Een ideale locatie voor beleving van de Nacht van de Nacht. Zaterdag 26 oktober is dit landelijke evenement, waarbij aandacht voor de duisternis centraal staat. Vijf lokale organisaties verzorgen van 19.15-22.00 uur nachtelijke activiteiten bij en in de omgeving van de schaapskooi. De Nacht van de Nacht is geschikt voor alle leeftijden en alle activiteiten zijn gratis. Door telescopen kan naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken; er zijn nachtexcursies over de hei en door het bos, presentaties over nachtdieren, vleermuizen, energiebesparing en wild(aanrijdingen), voor kinderen wordt er een spannend verhaal over de nacht verteld en ze kunnen zich laten schminken. Bezoekers worden vanaf 19.00 uur op muzikale wijze welkom geheten door doedelzakspeler Jan van Doornum. De schaapskooi is te vinden aan de Postweg, per auto alleen bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en buurtschap Drie. Kijk ook op www.schapedrift.nl.

Beleef de duisternis

Het accent van de avond ligt op het ‘beleven’ van de duisternis en de stilte van de nacht en de natuur. De schaapskooi van Ermelo is een ideale locatie met weinig lichtvervuiling en geen bebouwing in de wijde omtrek. Alleen in het bezoekerscentrum brandt licht; eromheen is het nagenoeg donker. Dit jaar is het twee dagen voor nieuwe maan, dat betekent maximaal profijt van de duisternis. Er zijn geen planeten te zien, maar bij helder weer wel sterren en sterrenbeelden. Door de telescopen die opgesteld staan, kunnen de Grote en Kleine Beer, de Poolster, Cassiopeia, Lier en Arend van dichtbij bekeken worden. Mensen van sterrenvereniging Astra Alteria geven uitleg. In de kapschuur wordt de beweging van sterren en planeten op een groot beeldscherm uitgelegd. Als het die avond bewolkt is zal aan de hand van een Tellurium worden verklaard hoe de bewegingen van de zon en de maan de seizoenen op de wereld bepalen.

Nachtexcursies

De nachtwandelingen zijn altijd razend populair, ze vertrekken elk half uur. Begin van de avond zijn er kortere wandelingen speciaal voor (groot)ouders met kinderen. Om 20.45 uur is er een stiltewandeling over de Ermelosche heide. Alle wandelingen zijn onder leiding van gidsen. Gebruik van zaklantaarns is hierbij niet toegestaan, alleen in uiterste noodgevallen. Af en toe wordt er stil gestaan om te luisteren naar vogels en andere nachtgeluiden.

Lezingen en verhalen

Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn korte lezingen over wild en gemeentelijk donkertebeleid, nachtdieren, vleermuizen en energiebesparing. Er zijn doorlopend ruimtefoto’s te zien, gemaakt via de ruimtetelescoop Hubble en door André Kuipers. Voor kinderen zijn er verhalen over de nacht en ze kunnen zich laten schminken als spin of vleermuis. Kortom; veel te beleven in het donker deze avond! Het is handig om een zaklantaarn mee te nemen om de auto terug te vinden op de parkeerplaats en ook voor goede verlichting op de fiets te zorgen!

Organisatie

De organisatie van deze avond is in handen van vijf organisaties:

- de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP Ermelo)

- de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV)

- de Sterrenvereniging Astra Alteria

- het Groennetwerk

- de Stichting Schapedrift Ermelo

Route-informatie:

De Ermelose schaapskooi is per auto ALLEEN te bereiken via de Drieërweg tussen Ermelo en buurtschap Drie. Op de kruising met de Postweg (een zandweg) staat een verwijsbord. De schaapskooi staat met bruine verwijsborden in de omgeving van Ermelo aangegeven. Meer info: www.schapedrift.nl.

Meer berichten