In dit gebied zijn zeven windmolens ingetekend.
In dit gebied zijn zeven windmolens ingetekend. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Grote onrust over de komst van windpark langs de A28

14 juni 2022 om 11:16 Duurzaamheid

ERMELO ,,Voor veel inwoners van Ermelo is Horst een ‘ver van mijn bed show’. Maar nu begint door te dringen dat er een windmolenpark gebouwd gaat worden tussen Horst en Telgt zorgt dit plan voor onrust onder de lokale bevolking”, aldus een van de aanwezigen tijdens de bijeenkomst die vorige week werd gehouden over de realisatie van een windpark langs de A28.

Lisette Sipman, projectleider windenergie van de provincie Gelderland, presenteerde de onlineavond waar voornamelijk inwoners van Ermelo bij aanwezig waren. Zij legt uit: ,,De provincie is, op verzoek van de gemeenten Ermelo en Putten, een inpassingsplan aan het voorbereiden voor het realiseren van een windmolenpark langs de A28 tussen Horst en Telgt. Dit park is bedoeld om CO2 te besparen, de effecten van klimaatverandering tegen te gaan en om energie te verduurzamen. Er zijn grote doelstellingen te realiseren om de klimaatverandering tegen te gaan, denk hierbij ook aan het opwekken van energie op land en zee. Deze doelstellingen zijn vastgesteld in het klimaatakkoord en aan iedere regio is gevraagd om na te denken wat zij hieraan kunnen bijdragen. In deze regio kwam de Nuldernauwkust als mogelijke locatie voor het realiseren van een windpark bovendrijven.” 

Er ligt een grote opdracht in het klimaatakkoord en alle regio’s moeten iets doen

WEERSTAND Een van de aanwezigen geeft aan: ,,Als ik de stukken lees dan lijkt het of iedereen blij is met dit project. Maar dat is niet zo. Ik ben ervan overtuigd dat deze plannen de nodige weerstand opleveren. Het hele vraagstuk wordt uitgesmeerd over het land en u geeft aan dat iedere regio moet bijdragen. Aan de zijkant van de Veluwe levert een windpark veel schade op aan de natuur. Het is namelijk het trekgebied van vogels in het voor- en het najaar. Dit gebied is van nationaal belang voor onze vogelstand. Is het niet logischer dat het in een ander gebied van Nederland komt”, vraagt een van de aanwezigen. Sipman reageert: ,,Er ligt een grote opdracht in het klimaatakkoord en alle regio’s moeten iets doen om de doelen te realiseren. We leggen een grote puzzel met elkaar en proberen daarin ook echt rekening te houden met de verschillende belangen.”

BELANG Een andere aanwezige vindt dat er zeker iets moet gebeuren. ,,Maar zeven van die grootmachten tussen Horst en Telgt. Dat wil niemand. De windmolens worden er nu doorgejaagd, omdat het zakelijke belang veel groter is dan het persoonlijke belang. We moeten met elkaar om de tafel en samen bespreken hoe we de doelstellingen uit het klimaatakkoord kunnen behalen. Voor de gemeente is het een doelstelling om af te vinken, maar bewoners zijn hier niet blij mee. Met dit plan wordt een compleet gebied vernacheld, terwijl er voldoende alternatieven zijn. Maar als ik het goed begrijp is het besluit al genomen en wordt er nu alleen nog gekeken in welke vorm het gegoten kan worden. Wat heeft inspraak dan nog voor zin.”

DOMPER Sipman geeft aan: ,, Er is geprobeerd om inwoners te betrekken bij het opstellen van de Regionale Energie Strategie (RES) en toch komen we mensen tegen die zich nu pas realiseren dat de windmolens er komen. Ik kan me voorstellen dat het een flinke domper is om te constateren dat er een windpark in uw woonomgeving geplaatst wordt. Dat is inderdaad vastgelegd en besloten, maar verder is er nog veel mogelijk. Inspraak heeft dus zeker zin. Het aantal windmolens en de hoogte van de molens staat nog niet vast. We willen met elkaar een bijdrage leveren aan de energietransitie. Prowind wil de molens plaatsen en we kijken nu hoe we het ingepast krijgen. De omgeving zal natuurlijk gaan veranderen als er een windpark komt. En we hebben er alle begrip voor dat niet iedereen daar blij mee is. Maar die afweging is al gemaakt in de RES. De feitelijkheden zullen uit onderzoeken naar voren komen. U kunt nu reageren op de onderzoeksagenda en het participatieplan. De commissie voor de milieueffectrapportage (MER) is een onafhankelijke commissie die ook nog eens gaat meekijken. Dat zijn we niet verplicht, maar daar hebben we wel voor gekozen. Deze commissie brengt een onafhankelijk advies uit.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Windmolenpark - Pixabay

Het gaat niet meer over de vraag óf er windmolens komen maar onder welke voorwaarden

VOORWAARDEN Marcella van Wagensveld, projectleider wonen en duurzaamheid van de gemeente Ermelo, vult aan: ,,We moeten alles inzetten om het klimaatakkoord te halen. We zijn met elkaar bezig om uit te zoeken onder welke voorwaarden we de windturbines mogelijk kunnen maken. Het gaat nu niet meer over de vraag komen er wel of geen windmolens. Er is een principebesluit genomen en er is meerdere keren ruimte geweest voor inspraak. Die molens komen er. En daarom wordt er nu gekeken wat de effecten op het milieu zijn en hoe de molens het beste in te passen zijn. De omgeving wordt hier zorgvuldig in meegenomen en ook naar kritische mensen luisteren we. Dat vinden wij als gemeente Ermelo erg belangrijk. Daarom zijn we ook gestart met het oprichten van een klankbordgroep en houden we participatieavonden.”

PROCEDURES Een van de aanwezigen is een omwonende die op vierhonderd meter afstand van zijn boerderij een windmolen geplaatst krijgt. ,,Er is een grote molen ingetekend recht tegenover mijn keuken. Waar ik nu een prachtig uitzicht heb, kijk ik straks tegen een windmolen aan als ik uit mijn keukenraam kijk. De hele buurt is tegen. Niemand is er blij mee. Ik heb ook begrepen dat er nieuwe normen aan zitten te komen over de afstand van de windmolens ten opzichte van woningen. Kunnen we dat niet eerst afwachten. Als we veel zienswijzen indienen en rechtszaken beginnen dan komt het hele park er niet. En wordt het plan van tafel geschoven. Volgens mij zijn jullie daar bang voor en willen jullie het plan erdoor drukken om jullie zin te krijgen. Laten we veel procedures starten dan komt het er helemaal niet. Ik heb met een jurist gesproken en die zei dat we wel bezwaar in kunnen dienen maar dat het toch wel doorgaat. Gemeenten hebben hierin ook niets te vertellen. De provincie bepaalt.”

ONGESCHIKT Sipman reageert: ,,,We kunnen niet iedereen als klant en als koning behandelen. Wat we wel kunnen doen is informatie ophalen en dan kijken wat we kunnen doen. Hoe kunnen we met elkaar verder. Kunnen we een volgende stap zetten om het over die randvoorwaarden te hebben en te kijken hoe we verder gaan in dit proces.” Een aanwezige interrumpeert: ,,We begrijpen u, maar het moet er wel komen. Maar begrijp ik goed dat het gebied nog steeds een ongeschikte locatie kan blijken te zijn.” Sipman reageert: ,,Dat klopt. We zijn in een volgende fase beland. Dit gebied is er geschikt voor en er ligt een opdracht. Die opdracht houdt in dat we gaan kijken hoe we het windpark kunnen realiseren.”

Het gaat erom of het kan en als het inhoudelijk niet kan dan houdt het op

Van Wagensveld vult nog aan: ,,Het gaat niet meer om de vraag of we het leuk vinden. Het gaat erom of het kan en als het inhoudelijk niet kan dan houdt het op. Dan moeten we hard werken aan andere alternatieven. Het gaat er nu om of er inhoudelijke argumenten zijn waardoor een molen of misschien uiteindelijk wel alle molens daar niet geplaatst kunnen worden. Er moeten dan wel goede inhoudelijke argumenten komen vanuit de commissie voor de milieueffectrapportage die aanleiding kunnen geven om het plan enorm bij te moeten stellen. Dus laten we eerst de feiten boven tafel leggen en dan pas een oordeel vellen.”

Na de zomer hoopt de provincie met de eerste resultaten van het onderzoek over het gebied bij de bewoners terug te komen en daarover met elkaar in gesprek te gaan.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie