Afbeelding
Pixabay.com

Partij voor de Dieren wil Tomassen Duck-To laten uitkopen door provincie

14 juni 2022 om 10:33 Dieren

ERMELO De Partij voor de Dieren wil dat het college van gedeputeerde staten van Gelderland gaat berekenen of eenden slachterij Tomassen Duck-To in Ermelo eventueel kan worden uitgekocht. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die door Luuk van der Veer zijn gesteld aan het college.

De vrijkomende grond aan de Fokko Kortlanglaan zou dan kunnen worden gebruikt voor woningbouw of het opwekken van duurzame energie. De werknemers moeten eventueel worden begeleid naar een nieuwe baan in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of in de installatietechniek waar veel vacatures zijn. 

BESLUIT Door Van der Veer wordt aangegeven dat de provincie door de rechtbank Gelderland is veroordeeld om een nieuw besluit te nemen over het verzoek handhavend op te treden tegen de eendenslachterij omdat de benodigde vergunningen niet in orde zijn. Tot nu toe heeft de provincie afgezien van handhavend optreden. De fractievoorzitter vraagt zich af of, nu de gemeente Ermelo heeft besloten wel te gaan handhaven, de provincie dit voorbeeld volgt.

VOGELWELZIJN In de vragen wordt ook ingegaan op de demonstratie van Animal Rights in Ermelo als protest tegen de dierenmishandeling die volgens deze organisatie plaatsvindt in de eendenhouderij. Daarnaast wordt aangegeven dat eendenbedrijven zeer gevoelig zijn voor vogelgriep. Van der Veer wijst op het gebied ten oosten van Harderwijk waar een cluster van eendenhouderijen ligt. Het terrein kan naar zijn mening prima worden gebruikt voor zonnepanelen of eventueel woningbouw.

UNDERCOVERBEELDEN Hij vraagt het college naar hun standpunt over de undercoverbeelden uit de eendenhouderij. Waarbij hij de vraag stelt of de manier waarop de dieren in kratten worden gegooid en gepropt de manier is hoe volgens hen in Gelderland met dieren moet worden omgegaan. Van der Veer vraagt of het college bereid is de eendenhouderij geheel te beëindigen en de eendenhouders uit te kopen. Hij wil weten welk standpunt bedrijfsadviseurs innemen wanneer ze bij een eendenhouder worden uitgenodigd om te praten over het beëindigen van bun bedrijf.

Daarbij wil de voorman van de Partij van de Dieren het liefst zien dat de provincie het onmogelijk maakt voor uitgekochte kalverhouders of eendenhouders op een andere plek opnieuw te beginnen. Daarbij vraagt hij zich af of hierbij wellicht een rol kan spelen dat wetenschappers het waarschijnlijk achten dat de vogelgriep de komende jaren op grotere schaal op mensen overgaat.

Tot slot vraagt Van der Veer zich af of het college bereid is stikstofruimte uit de Gelderse stikstofbank ter beschikking te stellen als een eendenhouder of de eendenslachterij daarom vraagt.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie