Afbeelding
Pixabay

Onderzoek naar mogelijkheden herinrichting oude vuilstort De Zanderij

13 juni 2022 om 10:00 Maatschappelijk

ERMELO Het bureau Tauw start met de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de voormalige stortplaats De Zanderij. Hiervoor is vijftigduizend euro benodigd. De raad wordt gevraagd dit bedrag via de bestuursrapportage als krediet beschikbaar te stellen.

De stortplaats is gelegen tussen de Oude Telgterweg en de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Naar aanleiding van uitgevoerde bodemonderzoeken en de daarbij aangetroffen vervuiling is een hekwerk geplaatst rond de stort. Na vragen uit de raad is door de Omgevingsdienst Noord Veluwe onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de aanpak van de voormalige vuilstort om tot een veilige situatie te komen. Ook is gekeken naar de mogelijkheden het terrein te betrekken bij de plannen voor een vitaal sportpark.

Het college heeft een voorlopige voorkeur voor het herstellen van de deklaag. De raad wil ook dat het plaatsen van een duurzaam hekwerk als optie wordt onderzocht. Dat hekwerk maakt dat de stort niet voor het publiek toegankelijk is. Om de stort weer veilig toegankelijk te maken en bij het sportpark te betrekken is een herinrichting nodig.

HERINRICHTING Door het college wordt aangegeven dat de herinrichting een project is waar veel bij komt kijken. Het herstellen van de deklaag kan zorgen voor negatieve ecologische gevolgen wanneer hier niet zorgvuldig mee wordt omgegaan. Ook bij het plaatsen van een duurzaam hekwerk bestaan er uitdagingen. In de begroting is een voorlopig bedrag van achthonderdduizend euro opgenomen voor de herinrichting. De kosten van het vooronderzoek komen volledig voor rekening van de gemeente, er bestaat geen mogelijkheid hiervoor subsidie of andere financiële ondersteuning aan te vragen.

De uitkomsten van het onderzoek worden voorgelegd aan het college en de raad. Aan de hand daarvan moet een definitieve keuze worden gemaakt hoe de voormalige stortplaats wordt aangepakt.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie