Afbeelding
Pixabay

Helft inwoners Ermelo heeft overgewicht, college zet in op preventie

10 juni 2022 om 10:00 Maatschappelijk

ERMELO Inwoners van Ermelo geven in algemeenheid aan een goede gezondheid te hebben. Maar toch gebruikt 82 procent van de inwoners van negentien jaar en ouder regelmatig alcohol. Tevens valt acht procent onder de noemer zware drinkers en behoort zes procent tot de overmatige drinkers.

Uit cijfers blijkt dat vijftig procent van de inwoners overgewicht heeft. Van hen valt dertien procent onder de definitie obesitas. Dat maakt dat het college van burgemeester en wethouders naast een sportakkoord er ook voor heeft gekozen aandacht te besteden aan een preventieakkoord. Sportverenigingen, al dan niet met een eigen accommodatie moeten hierin een belangrijke rol gaan spelen.

VISIE Het nieuwe tactische plan Sport geeft een visie aan tot 2025. Met de ambitie van ‘Een leven lang fit’ wordt gewerkt aan een gezondere en vitale bevolking. Iedereen moet kunnen meedoen. Om deze reden wordt het belangrijk gevonden dat mensen met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking toch aan sport en beweegmogelijkheden kunnen meedoen. Bij ‘niemand op de reservebank’ wordt sport en bewegen ingezet als middel om deelname aan het maatschappelijk leven te verhogen en de weg naar werk gemakkelijker te maken.

Bij het werken aan een gezondere en vitale bevolking wordt bijzondere aandacht besteed aan de jeugd tot negentien jaar en 45-plussers. Bij de jongeren wordt ook gekeken naar het gebruik van middelen, zoals drugs en alcohol.

Uit onderzoek blijkt dat zeventien procent van de jeugd dagelijks een uur beweegt. Een daling met drie procent ten opzichte van eerdere metingen. Ook het aantal jeugdigen dat wekelijks naar een sportclub, vereniging of sportschool gaat is gedaald van 79 naar 72 procent.

VERBINDING In het sportakkoord is opgenomen dat het bewegingsonderwijs wordt versterkt. Naast de inzet op meer scholen wordt gekeken naar het inzetten van een beweegscan, die de fundamentele bewegingsvaardigheden volgt. De buurtsportcoaches zetten zich in voor het verhogen van de deelname aan sport door jongeren tussen de twaalf en zestien jaar. Sportlocaties moeten gezonder worden. Dat kan door bijvoorbeeld een rookverbod of de inzet op het verminderen van alcoholgebruik.

Ook als het gaat om sporten en bewegen bij ouderen worden kansen gezien. Uit cijfers van de gemeenschappelijke gezondheidsdienst Noord- en Oost Gelderland blijkt dat het aantal inwoners dat voldoen aan de beweegrichtlijn in vier jaar tijd is gedaald van 53 naar 49 procent. Van belang hierin is dat de verwachting is dat het aantal ouderen van 65 jaar en ouder groeit van 23,7 procent in 2021 naar 26,4 procent in 2035. Dat maakt dat men wil zorgen dat iedereen kan sporten.

De mogelijkheden te bewegen in de openbare ruimte worden verbeterd. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan zaken als watertappunten en bankjes voor ouderen. Beweegtoestellen worden geplaatst in het kader van het vitale sportpark. Sporten en bewegen wordt onder alle inwoners gestimuleerd.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie