Henny A.J. Kreeft
Henny A.J. Kreeft (Foto: Henny A.J. Kreeft)

Kwaliteitssysteem van het leven

Gezien het feit dat ik bij mijn vorige baan als kwaliteitsfunctionaris heb gewerkt, ben ik altijd geïnteresseerd in de vele en verschillende kwaliteitssystemen en vooral hoe het gebouwd is en onderhouden wordt. En als je dan weer eens gaat grasduinen op het wereld wijde web, kom je toch een berg aan info tegen, waar je eigenlijk best wel ziek van kan worden.

Maar het is altijd heel simpel te benaderen. Een kwaliteitssysteem is nodig in een organisatie om de medewerkers elke keer hetzelfde te laten doen; heel belangrijk bijvoorbeeld in een lab, het kan niet zo zijn dat de test de ene dag zo gedaan wordt en de andere dag weer anders, maar ook bijvoorbeeld op een purchase afdeling, het kan niet zo zijn dat je de borstimplantaten plotseling gaat bestellen bij Amazon of Bol.com, terwijl de organisatie van inkoop afspraken heeft met een aantal medische leveranciers van die materialen. Daarnaast is er een tweede reden voor een kwaliteitssysteem, nl dat het periodiek gecontroleerd kan worden door een externe instelling, die ook aangeeft wat goed en wat fout gaat. Hiervoor wordt meestal een kwaliteitssysteem opgesteld met procedures (geldend voor hele organisatie) en voorschriften (specifiek voor één afdeling, zoals lab, afvalverzameling etc.).

Voor al dit soort systemen zijn verschillende regels opgesteld, zoals o.a. ISO 9001:2015 die bijvoorbeeld door de Zorggroep Achterhoek wordt gehanteerd. Voor de zorg is hier voor een korte regel opgesteld, wat in de zorg genoemd wordt: Governancecode Zorg. Zeer interessant om eens te lezen. In al die systemen staan de voorschriften centraal, waarbij in het kort de doelstelling, werkwijze, verantwoordelijke(n), benodigde materialen en editie(s) nrs. worden beschreven. Allemaal vrij simpel.

En dit soort systemen bestaan niet voor het dagelijkse leven, echter er is wel een kwaliteitsfunctionaris, nl. u zelf. U bepaalt zelf de kwaliteit van uw leven. Laat ik duidelijk zeggen, dat ik achter de geneeskunde in het algemeen sta, de geneeskunde om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Echter waar ik geen voorstander van ben, is de zogenaamde ‘cosmetische geneeskunde’, zoals neuscorrecties, borstcorrecties en ga zo maar door. Maar ik wil wel meteen hierbij een melding aankoppelen: u bent zelf de kwaliteitsfunctionaris van uw leven en u heeft uw eigen procedures en voorschriften vastgesteld; dit betekent dus gewoon dat u dit laatste zelf bepaalt.

Laat ik er ook meteen bij zeggen, dat ik ondertussen een ervaringsdeskundige ben geworden, niet alleen over kwaliteitssystemen, maar zeker over het kwaliteitssysteem van het leven, na drie aandoeningen in drie jaar tijd. Echter nogmaals, de kwaliteitsfunctionaris zit in mezelf en ik bepaal zelf de status van mijn kwaliteitssysteem van het leven. Mijn systeem zegt dat het soms beter kan, daarvoor ga ik dus naar een arts of ziekenhuis, maar het beter worden, komt van binnenuit. Elke dag weer positief in het leven staan, het leven positief bekijken en het leven nemen zoals het door onze Schepper is gegeven.

Of dit kwaliteitssysteem voldoet aan welke norm dan ook, zoals ISO of zo, weet ik niet, maar in ieder geval wel aan die van mijn Kwaliteitssysteem van het Leven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden