Dr. André F. Troost schreef onlangs het boek 'Heimwee' waarin vragen rond geloof en leven een belangrijke rol spelen.
Dr. André F. Troost schreef onlangs het boek 'Heimwee' waarin vragen rond geloof en leven een belangrijke rol spelen. Arda Konings

Ervaringen uit het leven van dominee Troost gedeeld in boek Heimwee

2 mei 2022 om 15:58 Religie

ERMELO Dr. André F. Troost woont in Ermelo. Hij is predikant, dichter en auteur van Bijbelse dagboeken, verzamelbundels van columns, een kinderbijbel, diverse Bijbelstudies, liedbundels en theologisch getinte romans. In tal van kerkelijke liedboeken zijn liedteksten van hem opgenomen.

In zijn laatst verschenen boek ‘Heimwee’ dat landelijk in de boekenwinkels verkrijgbaar is, verwerkte de auteur veel ervaringen uit zijn leven. Veelal opgedaan in de 50 jaar dat hij als predikant werkzaam was. Het boek is een combinatie geworden van fictie en autobiografie. Speciaal geschreven voor zoekers, die vrijwel dagelijks oplopen tegen kritische kanttekeningen en verwarrende vragen, maar daar zondags tijdens de eredienst in de kerk weinig of niets over te horen krijgen.

VERHAAL Na het overlijden van zijn vrouw, gaat ex-docent Bram Andermans op zoek naar zijn wortels in zijn geboortestad Den Haag. Met een camper en vergezeld door zijn muzikale jeugdvriend Leonard, bezoekt hij plaatsen die destijds een belangrijke rol speelden.

Herinneringen en gedachten buitelen over elkaar heen. De gelovige Andermans, die in het Veluwse dorp Ermelo woont, wordt door zijn andersdenkende vriend behoorlijk aan het twijfelen gebracht. Openhartig hebben zij het over relaties en religies, seks en liefde, zekerheden en twijfels.

GOEDE MIX ,,Net als deze hoofpersoon Bram Andermans ben ook ik een geboren en getogen Hagenaar. Of Hagenees, zo je zeggen wilt. Het is een vrij persoonlijk boek naar eigen beleving met de goede mix van een fictief figuur, die ik wat meer kan laten beleven en vrijer kan laten spreken. Toen iemand mij ooit vroeg of het niet eens tijd werd voor een autobiografie was mijn antwoord destijds ‘geen sprake van!’ Ik vond mijn leven niet interessant genoeg voor zoiets. Maar het bleef toch hangen. Ik heb er in elk geval de tijd voor genomen. Bovendien was ik al met emeritaat. Door de coronatijd had ik ook minder te doen. Zo kon ik zorgvuldig nadenken wat ik er in wilde verwerken. Er zit er ook een flinke brok theologie in,” vertelt Troost over het ontstaan van ‘Heimwee’. 

VOORBEELD Door al die 50 jaren heen, kwam Troost naast de omgang met gelovigen ook veel mensen tegen die ‘nergens’ aan deden, niets hadden met het geloof, twijfelaars en atheïsten. ,,Vooral in de periode toen ik in Amsterdam stond. Maar ik zag ook de teloorgang van het kerkelijk leven, de afbrokkeling van het geloof en het slopen van kerken. De tijd van dat onwrikbare, vaste geloof lijkt voorbij. Mensen zijn kritischer geworden, slikken niet meer alles voor zoete koek of wat met de paplepel is ingegoten. Er wordt veel meer als zelfstandig individu nagedacht. ‘Heimwee’ staat ook bol van vragen, die in mijn jeugd werden omzeild. De feiten moesten destijds maar gewoon geloofd worden. Maar ook ik wilde goed doordenken, op grote hoogten leren begrijpen. Vragen worden daarom heel serieus genomen in het boek’’, vult André Troost verder aan. ,,Jezus stelde ook veel vragen. Hij blijft mijn grote voorbeeld waarmee ik graag een stevige band wil onderhouden.”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie