Het witte anjerperkje in toepasselijke v-vorm werd onthuld in aanwezigheid van veteranen, locoburgemeester W.Vogelsang en het bestuur van de Oranjevereniging.
Het witte anjerperkje in toepasselijke v-vorm werd onthuld in aanwezigheid van veteranen, locoburgemeester W.Vogelsang en het bestuur van de Oranjevereniging. Arda Konings

Witte anjerperkje Ermelo als eerbetoon voor veteranen

19 april 2022 om 10:14 Maatschappelijk

ERMELO In 2019 deed het Nationaal Comité Veteranendag een oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal witte anjerperkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag, welke jaarlijks op de laatste zaterdag van juni plaatsvindt.

De witte anjer wordt vanwege de betekenis ‘toewijding en doorzettingsvermogen’ ook wel gezien als ‘vrijwilligersbloem’. Ook staat de witte bloem symbool voor verzet, en voor respect en waardering voor veteranen. Afgelopen zaterdag werd tijdens een gepast protocol een witte anjerperkje onthuld in Ermelo. In een bescheiden hoekje van het grasperk bij het oorlogsmonument tegenover de Nieuwe Kerk zullen straks tientallen witte anjers bloeien als waarderend eerbetoon. 

HERINNERINGSPLEK Tegen een strakblauwe hemel op een stralende, zonovergoten morgen verzamelden zich tientallen veteranen gehuld in keurige pakken inclusief decoraties, medailles en speldjes. Klaarstaand in rij voor het ceremonieel. 

Kersverse voorzitter van de Oranjevereniging Bas van der Mooren hield het openingswoord. ,,Van de 170 woonachtige veteranen in ons dorp, zijn er nog dertig in actieve dienst. Dankzij een verzoek eind vorig jaar uit de burgerij van veteraan adjudant buiten dienst Ruud Slangen konden we met elkaar een dergelijke herinneringsplek gaan creëren. De procedure werd opgestart en formaliteiten werden gerealiseerd. Het is vandaag 16 april en tevens de bevrijdingsherdenkingsdag van Ermelo. Een mooie, toepasselijke samensmelting van zaken”

THUISFRONT Naast het eren en waarderen van de veteranen, werd ook het thuisfront dat achterbleef tijdens missies en uitzendingen, speciaal benoemd. ,,Veteranen waren vaak onder moeilijke omstandigheden meestal een half jaar of langer van huis. Vrijwel alle militairen in Ermelo zijn import. Voor de achterblijvenden wonen familieleden vaak ver weg. Waardering en dank gaat ook mede uit naar hen en de burgers die hen bij stonden en hielpen”, aldus Van der Mooren.

BAND OF BROTHERS Indrukwekkend waren de woorden van veteraan Ruud Slangen. ,,Dicht bij het oorlogsmonument bevindt zich nu hier, het witte anjerperkje. Bij mede-veteranen gaan gesprekken vaak over aandacht en erkenning. Iedere veteraan beleeft de dingen op zijn of haar eigen manier. Wat altijd blijft onder ons is die speciale band. Dat ‘wij-gevoel’. We zijn een ‘band of brothers’. Met elkaar weten we dat we sterk staan. Gisteren stonden we nog met een aantal als erewacht bij een overleden veteraan. Wat had hij er vandaag graag bij willen zijn. Het doet ons veteranenhart goed dat dit perkje nu ook hier in Ermelo is aangelegd.”

Locoburgemeester Wouter Vogelsang onderstreepte tot slot dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. ,,We kunnen onze veteranen niet genoeg bedanken voor hun inzet. Zeker in deze tijd.” In totaal zijn er na WOII 134 missies geweest waarbij 150 militairen zijn gesneuveld.

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie