Betsy en Jan van Malestein met koe Irene 113 (l) en Boukje 230 (r).
Betsy en Jan van Malestein met koe Irene 113 (l) en Boukje 230 (r). Jan de Roo Fotografie

Koeien behalen mijlpaal: 100.000 liter melk en 10.000 kilo vet en eiwit

11 april 2022 om 14:18 Dieren

ERMELO Irene 113 en Boukje 230 behaalden een mijlpaal in de melkveehouderij: Irene gaf inmiddels 100.000 liter melk en Boukje niet minder dan 10.000 kilo vet en eiwit. 

Boeren van de derde generatie Betsy en Jan van Malestein vierden de mijlpaal afgelopen vrijdag met een heus feestje. ,,Irene is de tiende 100.000-liter-koe op ons bedrijf. Dat geeft maar aan dat onze koeien het goed hebben. Koeien hebben goede zorg nodig om oud te worden. Gemiddeld worden ze in de veehouderij een jaar of zes. Irene is bijna veertien jaar en geeft nog dertig liter melk per dag. Ze is weer drachtig en blijft bij ons zolang ze functioneel is. Maar het houdt een keer op natuurlijk.” 

PENSIOEN Anders is dat voor Boukje, de trots van het bedrijf. Zij is vijftien en mag van haar pensioen genieten in het strohok op de boerderij. ,,Boukje heeft veel voor ons bedrijf betekend. Ze is vaak mee geweest naar keuringen en behaalde 87 punten, dat is tegen de elite aan qua exterieur. Als koeienboer krijg je daar toch wel kriebels van.” 

Zelf is de 65-jarige Jan nog lang niet aan zijn pensioen toe. ,,Ooit komt er een bord in de tuin, maar ik hoop dat het nog heel lang duurt. Het behalen van zo’n mijlpaal is een kroon op het werk en houd je aan de gang.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie