Afbeelding
www.pixabay.com

Bewoners zetten vraagtekens bij handelen door gemeente

11 april 2022 om 08:30 Verkeer en vervoer

ERMELO Bewoners van het Schoolpad in Ermelo willen dat de gemeente alsnog verkeersbelemmerende bloembakken in hun weg plaatst. Dit om de verkeersveiligheid te verbeteren maar ook om het aantal auto’s terug te brengen dat gebruik maakt van de weg.

De zaak is recent opnieuw aangekaart door bewoner Piet Kerkhof. In een bericht aan het college van burgemeester en wethouders geeft hij aan dat al jaren aandacht wordt gevraagd voor de verkeerssituatie op het Schoolpad. Een weg die wordt gebruikt als sluiproute om van het centrum naar de wijk Ermelo-West te komen. Daarvan willen de bewoners af.

In april 2020 liet de toenmalige verkeersadviseur van de gemeente naar aanleiding van het verzoek van de buurtbewoners weten dat een verkeersdrempel zou worden aangebracht. Iets wat zowel de bewoners als ook het college van burgemeester en wethouders ongewenst vonden. De aanleg van de drempel heeft, zo zegt Kerkhof, alleen maar tot geluids- en extra snelheidsoverlast geleid. Ook zou de situatie worden meegenomen in de op te stellen mobiliteitsvisie. ,,Een inbreng die waarschijnlijk futuristisch mag worden genoemd”, zo geeft Kerkhof aan.

BREEDTE De bewoners werd bericht dat de suggestie van bewoners en Veilig Verkeer tot het plaatsen van bloembakken niet haalbaar is vanwege veiligheidsoverwegingen. Doorgaande wegen, zo werd gesteld, moeten een minimale breedte hebben van drieënhalve meter. Het Schoolpad is vier meter breed.

Tot verbazing van Kerkhof zijn op enkele plaatsen in Ermelo, zoals bijvoorbeeld de Emmalaan, drempels geplaatst met een wegbreedte van drieënhalve meter. Voor hem reden de vraag te stellen: ,,Wat is nu de dieper liggende gedachte: wat kan wel en wat kan niet?” Hij vraagt zich oprecht af waarom op het Schoolpad niet een aantal snelheidsbelemmerde bloembakken kunnen worden geplaatst. Hij heeft dan ook bij de gemeente het verzoek neergelegd om de problematiek van het Schoolpad opnieuw in overweging te nemen. 

Het antwoord van de gemeente blijft echter nee, zo geeft de huidig betrokken ambtenaar Martijn van der Sluijs aan. Hij zegt te snappen dat er onvrede is bij inwoners die verkeersoverlast ervaren. De gemeente zou het liefst met een oplossing komen waar niemand last van heeft. ,,We hebben alle belangen afgewogen en besloten op dit moment niets te doen. We hebben getoetst of er andere mogelijkheden zijn om de overlast te beperken, maar zijn tot de conclusie gekomen dat er geen andere inrichting mogelijk is op korte termijn.” 

VOORLOPIG Op het moment dat er grootschalige veranderingen plaats gaan vinden in de infrastructuur in de omgeving van het Schoolpad wil de gemeente samen met de omwonenden in gesprek. Maar Van der Sluijs geeft aan dat daar voorlopig geen zicht op is.

Kerkhof legt zich bij dit antwoord niet neer. Hij vindt het vreemd dat zijn aan burgemeester en wethouders gericht verzoek wordt beantwoord door een bij hem volstrekt onbekend persoon. Hij wil een antwoord van het college.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie