Afbeelding
Pixabay

Ermelo tast diep in de buidel voor opknappen twee vijvers

5 april 2022 om 08:00 Natuur en milieu

ERMELO Twee vijvers in de wijk De Maat in Ermelo worden in het najaar door de gemeente Ermelo opgeknapt. De totale kosten worden geraamd op 363.000 euro. Hiervoor is al een krediet beschikbaar gesteld.

Eén van de opties was de vijvers als wadi in te richten maar dan stuitte op bezwaren bij de bewoners van de woningen aan de Prof. Lindeboomlaan. Het droogstaan van de vijvers wordt door de bewoners die aan het water wonen of daarop uitkijken niet gewenst. Zij zijn unaniem over het feit dat zij het water willen behouden. Ook worden de vijvers bevist, hiervoor heeft de gemeente een overeenkomst afgesloten met de visvereniging.

SLECHTE STAAT Al in 2019 is geconstateerd dat de vijvers in slechte staat verkeren. In 2021 zijn de vlonders en steigers vernieuwd omdat hiervoor eerder geen geld beschikbaar was. De vijvers hebben de functie om regenwater tijdelijk op te vangen. Daartoe zijn de vijvers uitgerust met folie waardoor het water niet wordt geïnfiltreerd in de bodem. De beide vijvers staan met elkaar in verbinding en lozen een te veel aan water op de A-watergang langs de Korpersteeg.

Bij de inspectie in 2019 kwam aan het licht dat de folie vooral ter hoogte van de waterlijn is beschadigd en kapot is. Ook is de beschoeiing op veel plaatsen geheel verdwenen. Het vermoeden is dat de ‘lange vijver’ lek is, bij warme perioden komt de vijver sneller droog te staan.

OOGPUNT De werkzaamheden moeten in september en oktober plaatsvinden. Dit vanuit een oogpunt van flora en fauna. Ook is de kans op slechtere weersomstandigheden later in het jaar groter wat het werk bemoeilijkt. Mocht bij de voorbereiding blijken dat door omvang of door vertraging van het werk realisatie van twee vijvers in de betreffende maanden niet mogelijk is, dan worden de vijvers apart van elkaar in het najaar van 2022 en het najaar van 2023 gerealiseerd.

Er dient nog een ecologisch werkprotocol te worden opgesteld. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoe moet worden omgegaan met de vissen, reptielen en de waterplanten. De visvereniging heeft aangegeven bereid te zijn te ondersteunen bij het bevissen met inzet van een beroepsvisser en het tijdelijk verplaatsen van de vissen en beplanting. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van subsidiegelden.

MATERIALEN Door de huidige situatie in de wereld worden prijzen van materialen hoger maar kan ook de levering vertraging opleveren. Verder blijft dat het huidige en opnieuw te gebruiken zandpakket op plaatsen dunner is dan verwacht. Hierdoor moet er mogelijk extra zand worden aangevoerd. Desondanks wordt er voorlopig van uitgegaan dat de werkzaamheden binnen het geraamde krediet kunnen worden uitgevoerd.

Met de betrokkenen vindt afstemming plaats over de uitvoering van de werkzaamheden. Dat geldt voor de visvereniging, de bewoners en Uwoon die een deel van de woningen langs het water bezit. De aanbesteding van het werk staat gepland in de maanden mei of juni.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie