De tot de voorstelling van een Griekse godin uitgesneden boomstronk.
De tot de voorstelling van een Griekse godin uitgesneden boomstronk. Hans Hoorman

Boomstronk uitgesneden tot houtkunstwerk godin

4 april 2022 om 11:00 Natuur en milieu

SPEULD Vrijetijdskunstenaars Theo Borger en André van Beek maakten, na nauw overleg met Staatsbosbeheer, uit een enorme boomstronk van een omgevallen douglasspar in het Speulderbos een schitterende impressie van de Grieks mythologische Medousa ofwel Medusa. 

Het metersgrote kunstwerk kwam tot stand na maanden van intensieve arbeid zoals ondermeer het omvangrijke wortelsysteem zorgvuldig ontdoen van al het zand en het loszagen en verwijderen van de tientallen meters lange loodzware boomstam waaruit weer een uiterst solide zitbank werd gemaakt. Hierna kon de houtbewerking (woodcarving) pas écht beginnen.  

BEZIENSWAARDIGHEID Hans Hoorman stuitte op het kunstwerk en was positief verrast: ,,Op een mooie zomerdag in juni 2021, onderweg door de Sprielder- en Speulderbossen naar Solsegat, buurtschap Drie en zo door naar Leuvenum, zag ik een reusachtige Douglasspar, geveld door de storm. De uit de bosgrond getrokken wortelpartij wees metershoog in de blauwe lucht. Deze statige kaarsrechte bomen van Noord-Amerikaanse oorsprong, hier geïntroduceerd omstreeks halverwege de negentiende eeuw, kunnen wel meer dan veertig meter hoog worden. Nu, maanden later, ontdek ik het prachtige kunstwerk. Hiermee zijn we op de Veluwe een opmerkelijke bezienswaardigheid rijker zijn geworden.”

Boomstronk van de betreffende omgevallen douglasspar.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie