Kind op fiets op weg naar school.
Kind op fiets op weg naar school. Pixabay

Verkeersveiligheid rond scholen grotendeels op orde

15 maart 2022 om 08:00 Verkeer en vervoer

ERMELO Het gedrag van verkeersdeelnemers rond scholen is in het algemeen heel behoorlijk. Het overgrote deel van de betrokkenen houdt zich aan de regels, parkeert waar het hoort en houdt rekening met anderen. Tot die conclusie komt het bureau Inter Contracting in een inventarisatie en advies rond de schoolomgevingen in Ermelo.

In het rapport wordt aangegeven dat het voornamelijk individuele gedragingen zijn die bijdragen aan verkeersonveiligheid. Gedrag wordt gezien als moeilijk te sturen waarbij elk individu vraagt om een andere aanpak. Er wordt aangegeven dat er wel voorzieningen, maatregelen en afspraken ingezet kunnen worden om grote groepen te sturen. Het inrichten van schoolzones is een maatregel die herkenbaarheid uitstraalt. De schoolzone kent diverse regels waarop men elkaar kan aanspreken om zo het gewenste gedrag in de hand te werken.

ONGEWENST Het foutparkeren van de auto alsook het ongewenst stallen van de fiets zijn, zo wordt aangegeven, de voornaamste problemen. Regelmatig is geconstateerd dat de voorzieningen voldoende zijn maar niet in de zeer directe omgeving van de school beschikbaar. Een parkeerplek een straat verderop vindt men al snel ‘te ver’. Volgens het onderzoek zijn er geen echte directe verkeersonveilige schoolomgevingen binnen de gemeente Ermelo. Wel zijn er scholen die de eerste aandacht verdienen. Het gaat om het zaken als parkeren, gedrag en oversteekvoorzieningen rond de Prinses Beatrixschool, de Prinses Ireneschool, de Prinses Margrietschool, de Goede Herderschool en de Prins Willem Alexanderschool. De onderzoekers geven daarnaast aan dat de kruising Hamburgerweg/Paul Krugerweg/Dirk Staalweg nogmaals onderzocht moet worden in verband met de combinatie van drukte en verkeersveiligheid op piekmomenten. De overige scholen kennen, zo wordt gesteld, nauwelijks aandachtspunten die van invloed zijn op de verkeersveiligheid.

INRICHTING Een uniforme inrichting zorgt, zo wordt aanbevolen, voor veiligheid en herkenbaarheid. Op enkele locaties wordt het Julie-straatmeubilair al gebruikt. Het verdient aanbeveling de overige schoolomgevingen, bij aanpassen, in te richten met dezelfde attentieverhogende kleurige palen en hekken. Het op deze manier inrichten van de schoolomgevingen van De Klokbeker en Augustinusschool wordt afgeraden. De huidige situatie bij deze basisscholen werkt. Daarnaast, zo stellende onderzoekers, is de inrichting van de omgeving dusdanig afwijkend van andere scholen, dat deze niet verder in de uitwerking van plannen behoeft te worden meegenomen. Enkele locaties vragen wel de mogelijkheid tot extra parkeervoorzieningen of een kiss & ride-strook te onderzoeken. Dit zijn de Cantharelschool, de Prinses Beatrixschool, de Prins Bernhardschool en de Speulderbrink. Overige kleinschalige aanpassingen, als aanvullende bebording en markeringen, bieden mogelijkheden tot extra verkeersveiligheid. Om de gewenste doelen te halen, wordt een sterke samenwerking bepleit tussen de gemeente Ermelo, de scholen, ouders, leerlingen en de overige weggebruikers.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie