Afbeelding
Eigen foto

Lijst met duizenden adressen voor Oekraïners naar hulporganisaties

10 maart 2022 om 08:00 Maatschappelijk

ERMELO (ANP) - Burgerinitiatief Onderdak Oekraïne verzamelt adressen van gastgezinnen die woonruimte aanbieden voor Oekraïense vluchtelingen. Het is de bedoeling dat de lijst met inmiddels ruim 8300 adressen vandaag naar de hulporganisaties gaat die de plaatsing gaan regelen. Dat zijn het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils. Zij nemen ook de screening van de opvangadressen en de begeleiding voor hun rekening.

Initiatiefnemer Huib van Mierlo is het helemaal eens met deze werkwijze. Hij hoopt dat de door het kabinet aangewezen organisaties ,,snel aan het werk kunnen zodat we er klaar voor zijn als de vluchtelingenstroom naar Nederland echt op gang komt”, laat hij weten.

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz en haar staatssecretaris Eric van der Burg maakten dinsdag bekend dat de drie organisaties de particuliere opvang gaan coördineren. Ze zijn blij met de diverse burgerinitiatieven om oorlogsvluchtelingen op te vangen, maar zien ook risico’s.

,,Een belangrijk risico is dat vluchtelingen uit Oekraïne vanwege het grote en versnipperde aanbod van opvangplaatsen uit beeld kunnen raken van de overheid, waardoor zij eerder slachtoffer kunnen worden van uitbuiting of ander ongewenst gedrag”, schreven de bewindslieden. Van Mierlo beaamt dat. ,,Het is precies de reden dat wij zelf geen vluchtelingen geplaatst hebben de afgelopen tien dagen. Als het kan moet dat gecontroleerd gebeuren. Gelukkig waren wij er op tijd bij met onze inventarisatie van gastgezinnen zodat de screening nog op tijd kan plaatsvinden.”

Niet alle particuliere initiatieven gaan op deze manier te werk. De mensen achter een ander initiatief, Room for Ukraine, zijn vooralsnog van plan de plaatsing en screening zelf op zich te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie