Peggy en Funke van Leeuwen met hun kleindochter Resa.
Peggy en Funke van Leeuwen met hun kleindochter Resa. Frieda Fennell

In gesprek met kinderen over oorlog: ‘Moet ik straks ook vluchten?’

9 maart 2022 om 12:00 Maatschappelijk

Vluchtroute van museum Het Pakhuis

ERMELO Door de coronapandemie zijn we ons allemaal bewuster geworden van onze vrijheid en wat het betekent als deze ingeperkt wordt. Voor museum Het Pakhuis reden om, nu ze de deuren weer hebben geopend, een tentoonstelling te wijden aan vrijheid, genaamd ‘Vrijheid! Blijheid!’ 

Onderdeel van de tentoonstelling is een vluchtroute. Bezoekers kruipen in de huid van een Syrische vluchteling en moeten onderweg keuzes maken welke spullen ze achterlaten. Een activiteit die met de oorlog in Oekraïne akelig dichtbij komt. Medewerker Marieke van Dijk vertelt: ,,Vrijheid is voor iedereen wat anders. Deze tentoonstelling maakt je bewust van wat vrijheid is. Als je aan vrijheid denkt, dan denk je ook aan oorlog. Daarom hebben we als onderdeel van de tentoonstelling de vluchtroute gemaakt.”

Kinderen hebben veel vragen over de oorlog in Oekraïne. Maar hoe ga je met kinderen het gesprek aan over dit onderwerp? De vluchtroute helpt daarbij. Peggy en Funke van Leeuwen hebben met kleindochter Resa (11) de vluchtroute afgelegd. ,,Het maakt je ervan bewust dat niet iedereen het geluk heeft om in Nederland te wonen. We hebben met Resa gepraat over oorlog, hoe het zou zijn om geen huis meer te hebben en bang te zijn. En wat neem je mee als je moet vluchten? Hoe maak je die keuze als je eigenlijk alles nodig hebt?” 

Floortje (13) ondernam met haar ouders en zusje de vluchtroute. ,,Tijdens de vlucht moest ik steeds meer spullen achterlaten, en er werden ook dingen gestolen. Ik vond het heel indrukwekkend. Zeker nu er overal om ons heen over de oorlog in Oekraïne wordt gepraat. Soms ben ik bang dat wij straks ook moeten vluchten.” De tentoonstelling Vrijheid Blijheid is in ieder geval tot juni te bezoeken in Het Pakhuis. Meer info op hetpakhuisermelo.nl/.

Frieda Fennell

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie