Windmolenpark
Windmolenpark Pixabay

Windmolenpark Horst stap dichterbij

8 maart 2022 om 08:30 Natuur en milieu

ERMELO De aanvraag voor het windmolenpark Horst ligt bij de provincie Gelderland. Door het Ermelose college is besloten door te gaan met het project. Dat komt op het moment dat het CDA zich afvraagt of de voortgang niet ter discussie moet worden gesteld gezien de toenemende eisen van het Rijk. BurgerBelangen Ermelo heeft zich al eerder gekeerd tegen de plannen voor de bouw van zes windmolens langs rijksweg A28. 

Volgens wethouder Laurens Klappe volstaat de aanleg van meer zonnepanelen en zonnevelden niet om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelen. Klappe verwacht dat het nog twee tot drie jaar duurt voor de windmolens er daadwerkelijk staan. Onder meer moet onderzoek worden gedaan naar de effecten op natuur en milieu.

HOOGTE Over de hoogte is nog geen besluit genomen. Er werd uitgegaan van tweehonderd meter maar als onderzoek uitwijst dat vijftig of honderd meter hoger ook kan, bestaan daar vanuit het gezichtsveld van de gemeente geen bezwaren tegen. Maar ook kan de noodzaak blijken dat voor de hoogte een windmolen moet worden ingeleverd. De aanleg staat vergunde initiatieven, zoals de bouw van het hotel en een evenementenhal op Strand Horst niet in de weg. Dat geldt ook voor de kinderopvang die is vergund door de gemeente. Ook de eventuele aanleg van een bedrijventerrein langs de A28 is mogelijk, zo stelt Klappe. Bedrijven kunnen mogelijk zelfs profiteren van de aanwezigheid van het park.

ZORGEN Sarath Hamstra (CDA) wijst op de gesprekken die door zijn partij zijn gevoerd met inwoners van Horst en Telgt. Een groot deel van de inwoners geeft aan zich zorgen te maken over de komst van de windmolens. In vragen aan het college wil hij weten wat de komst van de windmolens betekent voor het functieveranderingsbeleid van de gemeente. Maar ook wat de gevolgen zijn voor de mogelijke nieuwbouwplannen in het buitengebied.Hamstra wijst ook op het regeerakkoord waarin staat dat er heldere afstandsnormen komen voorwindmolens op het land. Daarbij wordt, afhankelijk van de hoogte, een afstand genoemd van 2,5kilometer. Hamstra wil weten of de afstandsnormen al bekend zijn bij het college.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie