Afbeelding
Pixabay

Veel dorpshuizen in financiële problemen na twee jaar corona

9 maart 2022 om 08:00 Maatschappelijk

ERMELO (ANP) Dorps- en buurthuizen hebben hun financiën tijdens de coronapandemie zien verslechteren. De ontmoetingsplekken voor buurtbewoners hebben hun deuren de afgelopen twee jaar vaak tijdelijk moeten sluiten vanwege de contactbeperkende maatregelen, zo meldt de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK) op basis van een enquête.

Door de coronamaatregelen viel een deel van de inkomsten weg. ,,Hierdoor hebben veel dorpshuizen ingeteerd op hun vermogen en - soms noodzakelijke - grote investeringen voor zich uitgeschoven”, schrijft de LVKK. Vier op de tien dorpshuizen balanceren zelfs op het randje van een faillissement.

Driekwart van de ruim 500 ondervraagde beheerders van dorpshuizen heeft vorig jaar een verlies geleden. Verlieslijdende dorpshuizen hebben in 63 procent van de gevallen onder meer geteerd op hun reserves om hun begroting rond te krijgen. Dat ging vaak ten koste van groot onderhoud of duurzame investeringen. Ook maakte 44 procent gebruik van steunregelingen.

,,Helaas bevestigt dit onderzoek ons vermoeden over de kwetsbare positie van dorps- en gemeenschapshuizen”, zegt Klaske Piebenga van de LVKK. ,,En dat in een maatschappelijk context van vereenzaming en verharding, waarin dorpshuizen een belangrijke rol spelen als sociale ontmoetingsplaats.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie