Annelies en Tjeerd regelen de coördinatie voor de SchuldHulpMaatjes Ermelo.
Annelies en Tjeerd regelen de coördinatie voor de SchuldHulpMaatjes Ermelo. Arda Konings

SchuldHulpMaatje Ermelo brengt rust en stabiliteit

1 maart 2022 om 12:00 Maatschappelijk

ERMELO Last van geldzorgen of schulden? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Wacht dan niet te lang en trek aan de bel. Hoe eerder, hoe beter! Een groep vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Ermelo staat klaar om hulp te verlenen. 

SchuldHulpMaatje (SHM) is een landelijke organisatie met plaatselijke stichtingen, waarvan SHM Ermelo een voortvloeisel is vanuit de diaconie van maar liefst elf kerken. Want ook in Ermelo zijn mensen met zorgen over hun financiële situatie. Inmiddels zijn vijftien opgeleide ‘maatjes’ beschikbaar om mensen met schuldzorgen via raad en daad bij te staan. Coördinatoren Annelies Witvliet en Tjeerd De Haan leiden een en ander in goede banen. 

,,Wij zijn de verbinding tussen het bestuur en de maatjes en voeren de intakegesprekken als mensen met een schuldhulpvraag ons weten te vinden. We gaan vrijwel meteen op zoek naar een maatje die goed bij een persoon past. Een goede match onderling is heel belangrijk. Voordat bij ons op de deur wordt geklopt, is er een proces van aarzeling en schaamte aan vooraf gegaan. Hulp vragen betekent immers ook iemand binnenlaten in je huis. Aan tafel gaan zitten en samen de administratie doornemen. Kijken wat er aan geld binnenkomt, maar vooral ook wat er uitgaat. De schulden benoemen die zijn opgebouwd. Daarvoor moet je wel eerst een drempel over”, leggen de coördinatoren uit. 

NEGATIEVE SPIRAAL Maar in feite kan het iedereen overkomen om in de schulden en bijkomende problemen te raken. Van laag- tot hoogopgeleid en van hardwerkende middenstander tot succesvolle zakenman- of vrouw. Problemen kunnen ontstaan door relatieproblemen of echtscheiding, werkeloosheid, oplopende lasten, depressie, psychose en andere ziektes. Noem maar op. Persoonlijke leefomstandigheden kunnen zomaar veranderen. Wat dat betreft zien de vrijwilligers bij SHM Ermelo van alles voorbijkomen. ,,We hebben hier bijvoorbeeld wel eens een echtpaar gehad waar zo op het eerste oog niets mee aan de hand leek. Beiden intelligent en een goede baan. En toch kwamen ze niet rond met hun geld. Het ontbreekt soms bij mensen helaas nog wel eens aan inzicht in hun eigen in- en uitgavepatronen. Soms worden er dan dozen vol met ongeopende rekeningen verzameld. Of ontbreekt het overzicht totaal en is iemand in een negatieve spiraal terecht gekomen. Een bezoek van de deurwaarder of in de schuldsanering terechtkomen, liggen dan op de loer.”

Echter, voordat het zover komt kan SHM Ermelo mensen adviseren, begeleiden en op weg helpen uit de misère. Maar ze vooral ook bijbrengen om weer zelfredzaam te worden. Daarvoor is tevens een stukje gedragsverandering noodzakelijk. Annelies en Tjeerd vervolgen tot slot: ,,De maatjes lopen een periode met de hulpvragers mee. Zodat uiteindelijk de rust weer bij hen terugkeert, de boel stabiliseert en mensen weer door kunnen met hun leven. Dat is onze doelstelling. Trek dus op tijd aan de bel!” Contact via 0645255215 of coordinator@shmermelo.nl. Meer info op uitdeschulden.nu/schuldhulp-in-ermelo/

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie