Afbeelding
Pixabay

Zomereik is meest gevoelig voor eikenprocessierups

24 februari 2022 om 08:00 Natuur en milieu

ERMELO (ANP) De zomereik is het meest gevoelig voor de eikenprocessierups. In zomereiken zitten twee tot vijf keer zoveel rupsen als in andere eiken, zoals de Amerikaanse eik en de moseik, die ook in Nederland voorkomen. Een zomereik van 6 tot 18 meter hoog trekt de meeste rupsen. Heel kleine en hele grote bomen zijn veel minder gevoelig voor de plaagdieren, blijkt uit een analyse van 65.000 eiken.

Dat staat in de nieuwe Leidraad Beheersing Eikenprocessierups, die is gemaakt door de Wageningen Universiteit, het RIVM, zorgorganisatie Nivel, de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren en de Vlinderstichting. Ook gemeenten en spoorbeheerder ProRail werkten mee. In de leidraad is alle kennis over de eikenprocessierups, het meten van de plaagdruk en het nemen van maatregelen samengebracht.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht dat de overlast van de jeukrupsen dit jaar opnieuw zal dalen. Dat gebeurde in de afgelopen twee jaar ook, terwijl er in 2018 en 2019 enorm veel overlast was. Goede bestrijdingsmethodes hebben resultaat, aldus het kenniscentrum, maar maatregelen blijven nodig om te voorkomen dat de overlast weer oploopt. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Goede maatregelen zijn volgens de leidraad meer variatie in boomsoorten in een bepaald gebied, meer natuurlijke vegetatie rondom de bomen en het stimuleren van natuurlijke vijanden van de rups. Zo is het ophangen van nestkastjes voor koolmezen effectief, want koolmezen eten rupsen op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie