Afbeelding
Pixabay

Voorrang sociale nieuwbouwwoningen is probleem

10 januari 2022 om 15:11 Politiek

ERMELO De mogelijk nieuwe regel dat maximaal dertig procent van de sociale nieuwbouwwoningen mag worden toegewezen aan eigen inwoners gaat binnen de gemeente Ermelo mogelijk maar voor een beperkt aantal woningen gelden. 

Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de fractie van de SGP. De regering werkt aan een wetswijziging die voorrang voor de eigen inwoners mogelijk moet maken. Het college wijst op de twee voorwaarden die in het wetsvoorstel zijn opgenomen. De woning mag niet meer kosten dan de geldende NHG grens die per 1 januari van dit jaar 325.000 euro bedraagt.

Het grootste probleem voor Ermelo is dat de woning moet worden bewoond door mensen met een aantoonbare behoefte aan een betaalbare koopwoning. Ermelo heeft in het verleden namelijk niet vastgelegd in het bestemmings- of omgevingsplan dat het gaat om een sociale koopwoning.

Sinds twee jaar wordt gewerkt met het beleid en de verordening sociale woningbouw. Eén van de uitgangspunten hierbij is dat in het bestemmingsplan wordt vastgelegd dat het gaat om sociale woningbouw. Vooralsnog is de eventuele gewijzigde regeling daarom alleen van toepassing voor sociale koopwoningen die vanaf 2019 zijn of worden opgeleverd. Het gaat hierbij om woningen met een maximumprijs van tweehonderdduizend euro.

Op dit moment zijn er binnen de gemeente Ermelo geen woningen waarop de eventuele nieuwe regeling daadwerkelijk van toepassing zou kunnen zijn. Er zijn wel plannen voor de bouw van sociale koopwoningen. Uit recente cijfers blijkt dat elf procent van de geplande woningbouw tot de categorie sociaal koop behoort waarop de regeling eventueel van toepassing kan zijn.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie