Afbeelding
Pixabay

Geld voor starterslening

4 januari 2022 om 11:37 Politiek

ERMELO Het plafond van het budget voor de startersleningen in 2022 is door het college vastgesteld op 420.000 euro.

Op dit moment zit er nog rond de miljoen euro in het gemeentelijk fonds dat bestemd is voor de starterslening. Met het nu vastgestelde plafond is er in 2022 ruimte voor 24 startersleningen. In de verordening is opgenomen dat per lening maximaal 35.000 euro beschikbaar wordt gesteld. Het aantal van 24 leningen kan worden gerealiseerd door cofinanciering van de provincie Gelderland.

In de nieuwe verordening die al eerder door de raad is vastgesteld is er geen leeftijdsbeperking meer opgenomen om in aanmerking te komen voor een starterslening. Dat was ook een vereiste van de provincie Gelderland om voor cofinanciering in aanmerking te komen. Ook kan de lening worden benut voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. De maximale koop-/aanneemsom wordt voor 2022 in totaal 301.750 euro. Op dit moment is nog niet honderd procent zeker of de provincie het beschikbare budget van vier miljoen euro kan vergroten. Dat maakt dat ook onduidelijk is of de provincie doorgaat met cofinanciering wanneer de limiet van het nu beschikbare bedrag wordt bereikt. 

Bij een eventuele beëindiging van de provinciale regeling moet de gemeente het volledige maximale bedrag van 35.000 euro zelf financieren Dat brengt het aantal startersleningen dat kan worden gehonoreerd wel terug tot maximaal twaalf. De wijzigingen in de voorwaarden zijn ingegeven door het feit dat de doelen van de startersleningen niet werden gehaald. Eind 2022 wordt de starterslening geëvalueerd.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie