Afbeelding
Pixabay

Overleg rond Horsterweg 64 leidt niet tot een oplossing

4 januari 2022 om 11:14 Politiek

ERMELO Overleg tussen de initiatiefnemer van het woningbouwproject Horsterweg 64 en omwonenden heeft niet geleid tot een compromis tussen beide partijen. Het college gaat nu de ontwerp vergunning ter inzage leggen waarna de gelegenheid bestaat zienswijzen (bezwaren) in te dienen.

De gemeenteraad heeft 27 oktober 2021 in principe ingestemd met het plan. Maar daaraan via een amendement wel voorwaarden verbonden. De kern daarvan is dat alles in het werk moet worden gesteld om tussen partijen overeenstemming te bereiken. Van het college van burgemeester en wethouders werd gevraagd zich in te spannen bij gebouw twee het aantal verdiepingen van vier naar drie te verlagen.

GESPREK Dat heeft geleid tot een gesprek tussen de initiatiefnemer, zijn adviseur en de Stichting Buurtbelang FrederikState waarin de omwonenden zich hebben verenigd. Die hebben bezwaren tegen het bebouwingspercentage van het perceel, de verkeerssituatie ter plekke en de groenvoorziening. De stichting stelt als eis dat de bouwoppervlakte beperkt blijft tot zeshonderd vierkante meter en dat beide gebouwen een gelijke lager hoogte krijgen. Dat betekent minder woningen en een kleiner complex.

Het scenario van gebouw twee een verdieping af te halen is besproken. De stichting zegt hiermee niet akkoord te kunnen gaan. Zij houden vast aan een gelijke hoogte van beide gebouwen. Door de gemeente Ermelo is aangegeven dat de raad opdracht heeft gegeven om de geplande 22 woningen te behouden waarvan elf sociale huur- of koopwoningen. Indien van beide gebouwen een verdieping afgaat is het plan niet meer haalbaar en kan niet meer worden voldaan aan het beleid. Dat maakt dat het behoud van de woningen voor de gemeente in dit geval zwaarder weegt.

PUNTEN Initiatiefnemer heeft voorgesteld om andere punten te bespreken, zoals de parkeergarage, verkeerssituatie en groenvoorzieningen. De stichting is van mening dat deze details in dit stadium niet van belang zijn. Zij willen eerst zien wat de mogelijkheden zijn van en dan pas verder onderhandelen.

Initiatiefnemer heeft aangegeven om nogmaals te onderzoeken of van gebouw twee een verdieping af kan worden gehaald en om gebouw één terug te brengen naar een hoogte van maximaal 12,1 meter. Hij wil dan wel van de stichting weten of men met dit aangepaste plan akkoord kan gaan. Hier heeft de stichting negatief op gereageerd.

In december is een vervolggesprek gevoerd. Initiatiefnemer heeft aangegeven mee te willen bewegen met in totaal negentien appartementen, één bouwlaag van beide gebouwen af te halen en naar circa elf meter hoogte te gaan. Wel onder uitdrukkelijk voorbehoud van de financiële haalbaarheid, het aanpassen van de overeenkomsten en het bouwkundig mogelijk zijn. Anders wordt vastgehouden aan het plan voor 22 woningen.

De stichting houdt vast aan ook andere bezwaren zoals het bebouwde oppervlak en de verkeersveiligheid. Ook is de stichting ontevreden met de rol van voorzitter die de adviseur van de initiatiefnemer op zich heeft genomen, gezien zijn belangen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie