Zegekruid, mooi maar giftig!
Zegekruid, mooi maar giftig! (Foto: Rob van den Berg)

Nicandra physalodes Zegekruid in de tuin? Mooi, maar wel giftig.

Het zegekruid is afkomstig uit Zuid-Amerika, vooral Peru wordt in dit verband genoemd. In Europa is de plant geïntroduceerd, ze komt zowel in België en Nederland voor. Ook in grote delen van Noord-Amerika is de plant ingevoerd.

Net zoals elk lid van de nachtschadefamilie is Nicandra (ook wel zegekruid) giftig. Het blad kun je niet eten, net als bij bijvoorbeeld tomaten. Het is daarom verstandig om meteen je handen te wassen als je met de plant gewerkt hebt. En nog belangrijker: kijk uit met kinderen! Zij stoppen immers snel dingen in hun mond.

Gelukkig draait het bij zegekruid niet alleen om de bloemen. De zaaddoosjes zien eruit als lantaarntjes (lampionnetjes) en zijn ook prachtig. Aan de plant verkleuren ze van groen naar groen-zwart, en dat is erg mooi. Ook kun je ze laten drogen, dan worden ze bruin, maar zijn ze nog steeds erg decoratief! Binnenin het zaaddoosje zit een zaadbol. Als je goed kijkt, zie je dan de zaadjes al zitten

Nicandra zaait zich vanzelf uit, maar is ook gemakkelijk weer te verwijderen. Je schoffelt hem gewoon uit de grond, en dan komt hij niet meer terug. Als je de plant weghaalt voor de zaadvorming, heb je er al minder last van – maar het is sowieso geen woekeraar. Je hele tuin zal er niet onder komen te zitten!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden