Afbeelding
pixabay

Ondanks kritiek wordt toren Immanuelkerk verlicht

21 december 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO De toren van de Immanuelkerk gaat verlicht worden. Met uitzondering van BurgerBelangen stemmen de overige fracties hiermee in. Zij gaan akkoord met het beschikbaar stellen van het benodigde krediet van 23.218,25 euro.

Bij Ben Noorloos van BurgerBelangen leven nog vragen en een standpunt dat hij graag in een oordeelsvormende vergadering kenbaar had gemaakt. Maar de overige partijen hebben geen behoefte aan een extra vergadering en vinden dat het besluit rechtstreeks door de raad kan worden genomen. Noorloos zal daarin namens zijn fractie het standpunt van zijn partij alsnog via een zogenoemde stemverklaring kenbaar maken.

Het voorstel de toren te verlichten is al menig keer besproken binnen de Ermelose politiek. Onder meer leeft de vraag of het wel tot de taken behoort van de gemeente, of het niet bij de kerntakendiscussie betrokken had moeten worden en of het benodigde geld niet beter naar de algemene middelen had kunnen terugvloeien. Wethouder Hans de Haan geeft aan dat het verlichten van de toren een zaak is die in het verleden door de raad zelf op de agenda is gezet en nu, zij het met vertraging, alsnog wordt uitgevoerd. Zaken die van belang zijn voor het verfraaien van het centrum behoren, zo vindt de wethouder, in alle gevallen tot de taak van de gemeente. Met de omwonenden zijn gesprekken gevoerd, onder meer omdat onder hen de vrees voor overlast door het licht zou ontstaan. Maar daarvan is, zo zegt De Haan, geen sprake. De ervaren overlast wordt veroorzaakt door verlichting van de winkels tegenover de kerk. De verlichting wordt dusdanig ingesteld dat deze aangaat bij zonsondergang en weer uit gaat bij het opkomen van de zon.

Op een vraag van Alex Kleijnen (Progressief Ermelo) over gewenste kunst in het centrum zegt De Haan dat er inmiddels vitrines met archeologische vondsten zijn geplaatst bij de voormalige ING-bank en de Aldi. Er liggen nog plannen kunst rond het Romeinse Marskamp toe te voegen, daarvoor komt een apart voorstel naar de raad.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie