Dick Boll, met de beelden van vele videobanden maakt hij films over Oud-Ermelo.
Dick Boll, met de beelden van vele videobanden maakt hij films over Oud-Ermelo. Francisca Meijsser

Beleef Oud-Ermelo met films van Dick Boll

2 december 2021 om 09:00 Mensen

ERMELO In het Ermelo’s Weekblad kwam onlangs volgende oproep binnen: ,,Ermelo verandert veel, De Boeldag verdwijnt. Ons icoon Cocky Andreae is niet meer. Om niet te vergeten heb ik een film over 50 jaren Boeldag en een film over Cocky. Te bestellen bij Dick Boll, tel. 0655901898).” Dat prikkelde onze nieuwsgierigheid. Wie is hij en wat zijn dat voor films?

Francisca Meijsser

Dick Boll is een geboren en getogen Ermelo?r en ook nu, op pensioengerechtigde leeftijd, nog steeds woonachtig in Ermelo. Hij is een zoon van Banketbakker Boll, vroeger gevestigd aan de Stationsstraat op de plek waar nu het Kruidvat zit. Hij weet dus veel van Ermelo en kent er vele mensen. Zijn werkzaam leven was hij programmamaker bij de NTS en bij Veronica. Dat hij het maken van films over met name Oud-Ermelo nu als hobby uitoefent lijkt dan ook een logisch vervolg.

,,Eigenlijk begon ik er al mee eind 80’er jaren’’, zo vertelt hij. ,,De eerste film die ik kreeg was een vijfde kopie van een VHS band met daarop beelden van Ermelo vanaf 1937 tot 1950. Daarop stond onder andere het bouwen van de Hoge Riet met pure mankracht, de eerste toeristen in Ermelo, de bouw van het Bosbad en de bevrijding van Ermelo in 1945. Ik kon de originele films toen ook nog bemachtigen”, zo vervolgt hij glunderend, ,,en heb er een mooie compositie van kunnen maken.” Hiermee was een interessante hobby geboren, die nog vele films als vervolg opleverde. Vol vuur vertelt Dick over die oude films: “het waren nog 16mm films.” Bijvoorbeeld die over de bejaardentochten. In de jaren 50 van de vorige eeuw gingen de Ermelose bejaarden elk jaar wel een dagje uit met auto’s of met de bus. ,,Het is toch geweldig als je op zo’n film je grootouders nog ziet”, zo vervolgt hij enthousiast. 

,,Zo heb ik over verschillende tijdsperioden films over Ermelo en haar bewoners gemaakt,  recentelijk een over 50 jaar Boeldag (van 1966-2016). ,,De film bestaat uit drie dvd’s en duurt drie uur en drie kwartier. Deze boeldag bij de Oude Kerk werd in eerste instantie opgezet om de restauratie van de kerk te bekostigen. De eerste filmbeelden, door Dick verzameld, waren afkomstig van toeristen. Later ging hij er zelf filmen. ,,Je ziet iedereen voorbij komen”, zo vertelt hij met een grijns, ,,en vooral spectaculair waren de humoristische uitlatingen van de veilingmeesters. Zij maakten het tot een fantastische film”, zo voegt hij toe. Over een ander fenomeen dat is verdwenen, het icoon van Ermelo zoals hij wel genoemd wordt, Cocky Andreae, heeft Dick ook een film gemaakt. Hij kende Cocky zijn hele leven al en haalt aan dat deze nog eens een heel seizoen met zijn ouders, het echtpaar Boll, als ketelbinkie mee ging varen. Cocky stond immers altijd klaar om te helpen.’’

De films zijn ook regelmatig te zien op de avonden van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. Door de corona kon dat een poos niet. Eerder was de kerkzaal van de Immanuelkerk dan overvol. Want hoe waardevol is het niet om zo het verleden her te beleven. De films van Dick dragen er in ieder geval aan bij dat de beelden en verhalen van toen niet verloren gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie