Foto:

Record of dieptepunt

Men kan de tv of de radio niet meer aanzetten of de weersvoorspellers wringen zich weer in alle bochten om het heel voorzichtig te brengen, echter met een verschrikkelijke grote innerlijke tevredenheid, dat er weer een temperatuurrecord is gehaald. Welnu, gefeliciteerd er mee! Code Oranje of zo iets!

Voor mensen die van deze hitte houden, u heeft de afgelopen dagen volop kunnen genieten, maar er zijn ook mensen die het minder goed hebben met dit weer; mensen die het benauwd krijgen met teveel hitte, mensen die er echt niet tegen kunnen, de dieren, maar vaak ook mensen die alleenstaand zijn.

Ik moet eerlijk toegeven: een beetje warmer, mag best van me, maar teveel en te lang, hoeft echt niet zo van me. En natuurlijk, het warmterecord van de afgelopen week lag in mijn geboorteplaats: Gilze en Rijen. Voor een echte Rijenaar is het natuurlijk Rijen, want we hebben altijd wat moeite gehad met die mensen uit Gilze, maar laten we dat hier nu maar even vergeten, want het weermeldpunt ligt op de vliegbasis en dat ligt tussen beide plaatsen.

Ik kan me nog herinneren dat, toen ik daar nog woonden, het ook een keer heel erg warm was geweest en dat we naar een een natuurpark met water gingen. En ik met mijn domme hoofd, lekker het water in en er weer uit om even op te drogen op het strandje om daarna weer het water in te gaan. En dat ging zo een paar keer heen en weer … juist: compleet fout … want ‘s avonds thuis kreeg ik me toch overal pijn en was ik derdegraads verbrand en moest ik naar de arts, die eerst wat stond te lachen, maar daarna toch er wat op heeft gesmeerd.

Ik kreeg nog mee: te veel zon is ook niet goed; joh en daar moest ik deze dagen weer aan denken. Ik ben echt wel uit die zon gebleven, want anders doe ik mijn (achter)naam weer behoorlijk veel eer aan … zo rood als een kreeft. Het was ook altijd pesten op school: “Hé, kan je ook op groen springen?”

Maar even serieus: pas een beetje op met deze hitte en drink genoeg - tenslotte hoor ik dat thuis ook steeds maar - en ik houd niet echt zo van water drinken, meer koffie, ja Brabander hé, maar ik doe het maar, want het wordt niet voor niets gezegd.

Daarnaast houd ook de buren een beetje meer in de gaten - natuurlijk niet te opvallend - maar zorg dat ze ook genoeg water binnen krijgen. Zeker voor de alleenstaanden is het van belang dat we meer aandacht schenken aan deze buren, want het zou zo maar kunnen dat ze het water vergeten met alle nare gevolgen vandien. Het is niet ‘bemoeien’ of ‘opdringen’, dit heet gewoon zorg voor de buurman of buurvrouw en dat mag best en zeker in deze hete dagen. En ook voor de dieren, zeker die rondlopen, geef ze eens een keer wat extra water, want ook zij hebben het slecht.

Tenslotte, 40 graden, zoals in Rijen, komt niet heel vaak voor en van mij hoeft het niet zo, maar als het er dan toch is: drink genoeg en blijf wat uit de zon. U bent gewaarschuwd!

Meer berichten