Afbeelding
Greet Termaat
Column

Smart?

30 november 2021 om 09:00 Column

Het is een gevaarlijke tijd waarin we leven tegenwoordig, bijna iedereen heeft een wapen bij zich. ??? zult u zich afvragen. Nou, u gebruikt hem waarschijnlijk niet als zodanig, maar je kunt bijna niet zonder. En dan bedoel ik de mobiele telefoon.

Deze begroet mij elke ochtend met ,,Geen malware gedetecteerd”. De eerste keer dacht ik dat er werkelijk iemand in mijn huis was geweest die naar ‘malle waren’ gezocht had en me wilde geruststellen via ‘whatsapp’, maar al gauw bleek deze alleen in de telefoon gezocht te hebben. Gelukkig maar, want in huis zouden ze heel wat malle waren kunnen aantreffen. Dus ik heb een persoonlijke beveiliger bij me, die me waarschuwt voor gekke dingen op mijn smartphone.

Maar wat me opvalt bij al die demonstraties en rellen, is dat het wapenapparaat gebruikt wordt om mensen op te roepen, de politiemensen te filmen en hen daarna te bedreigen via sociale media zoals Facebook en Twitter. 

Ik zou zeggen… afpakken, bestraffen als verboden wapenbezit én een smartphoneverbod voor onbepaalde tijd, of is dat weer te kort door de bocht? 

Nou ja, een oude Nokia met prepaid simkaartje mogen ze nog gebruiken om hun moeder te bellen als ze wat nodig hebben. 

Trouwens.. ik vraag me af wat zíj zegt als haar zoon of dochter van twaalf of iets ouder thuiskomt  laat in de avond na het rellen. Of ze enig benul heeft wat hij/zij met het telefoontje doet. Of ze hem of haar geleerd heeft dat de politie er is om mensen te beveiligen en te helpen in nood, niet om ons te pesten. Of ze haar kind ’s morgens weer uit bed krijgt om naar school of werk te gaan, of geen gezag meer heeft. Of ze zichzelf los kan rukken uit haar telefoon om wat meer aandacht te geven. Oei, wat zeg ik nou?

Ook valse berichten worden zo verspreid, zoals we nu ervaren met verschillende verhalen over Covid, vaccinaties. 

Maar nog veel erger is dat jonge kinderen door bepaalde apps geprikkeld worden om gevaarlijke spelletjes met elkaar te spelen, waarbij ze elkaar uitdagen om dingen te doen zoals met een stoel op de rand van een plat dak te gaan zitten en een selfie te maken. Of het filmen van geplande mishandelingen en vernielingen. Pesten, chanteren, stalken (zoals Google doet met advertenties) op dit apparaat is ook aan de orde van de dag.

Zelfs ú kunt in uw luie stoel ‘overvallen’ worden door iemand die u, via uw telefoon, geld afhandig maakt met een smoesje, zogenaamd van een familielid of de bank. 

Is de smartphone steeds meer een ‘smartefoon’ aan het worden?

Greet Termaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie