Afbeelding
pixabay

Na jaren van strijd schop in de grond: Hotel en evenementenhal voor Strand Horst

24 november 2021 om 16:14 Rechtbank

ERMELO De plannen voor de verdere ontwikkeling van Strand Horst kunnen doorgaan vinden. De negen bezwaarschriften die tegen het bestemmingsplan waren ingediend zijn door de Raad van State ongegrond verklaard.

Wijnand Kooijmans

Het plan voorziet onder meer in de bouw van maximaal twee hotels met in totaal 150 kamers en een evenementenhal. Ook wordt het zogenoemde Groene Kruispunt gerealiseerd. Een deel van de bezwaren was afkomstig uit de gemeente Zeewolde omdat gevreesd wordt dat de gevolgen van de realisering van de plannen ook gevolgen heeft voor hun grondgebied.

Twee indieners van een bezwaarschrift voelen zich niet serieus genomen door de raad. De Raad van State oordeelt dat zij wel het recht hebben gekregen zienswijzen in te dienen. Dat de raad deze ongegrond heeft verklaard wil volgens het hoogste rechtscollege niet zeggen dat daarmee het besluit onzorgvuldig tot stand is gekomen.

Door RCN Zeewolde is aangevoerd dat er voldoende evenementenhallen aanwezig zijn op de Veluwe. Ook voeren zij aan dat bezoekers van de hotels en evenementenhal niet meer bij het water kunnen komen. De Raad van State neemt het argument over van de gemeenteraad van Ermelo dat dit besluit is genomen in verband met de aanwezigheid van watervogels. Door het besluit kunnen vegetaties zich ontwikkelen.

STEDELIJK Belangrijk punt in de bezwaren is het feit of de bouw van de hotels en evenementenhal al dan niet in bestaand stedelijk gebied zou kunnen worden gerealiseerd. Het rechtscollege neemt het standpunt van de raad over dat de hotels zich richten op zowel de watersporters als de zakelijke markt in combinatie met de directe aanwezigheid van water in de omgeving. Dat maakt dat de bezwaren tegen het niet bouwen in bestaand stedelijk gebied ongegrond worden verklaard.

Ten aanzien van de kritiek dat er al voldoende evenementenhallen zijn wordt aangegeven dat er maar één vergelijkbare hal is als het gaat om de evenementenhal die op Strand Horst is gepland en dat is Omnisport in Apeldoorn. Terwijl er een groeiende behoefte is aan gelegenheden voor evenementen en congressen.

GELUIDSOVERLAST RCN en de Jachthaven Zeewolde vrezen geluidsoverlast dat over het water heen draagt. Voor RCN geldt dat dit mogelijk tot onaanvaardbare geluidsoverlast leidt voor hun gasten. De Raad van State oordeelt dat het geluid binnen de normen blijft en bij overtreding de gemeente de bevoegdheid heeft handhavend op te kunnen treden. Er is geen sprake van een onevenredige aantasting van woon- en leefklimaat.

HORECA Door de Wok Inn en Bellini’s is aangevoerd dat het aantal vierkante meters horeca tijdens evenementen onvoldoende is beperkt. Maar ook dat bezwaar wordt ongegrond verklaard. Gewezen wordt op het feit dat het plan al voorziet in beperkingen wat betreft de toegestane horeca, zij het dat dit per evenement kan verschillen.

De kritiek van meerdere bezwaarden, onder wie het Zeewoldse college van burgemeester en wethouders en RCN op de bouwhoogte van zestig meter wordt eveneens ongegrond verklaard door de Raad van State. De bezwaarden vinden dat met de betreffende hoogte afbreuk wordt gedaan aan de ruimtelijke kwaliteit van de landelijke en open locatie. Gesproken wordt van een dissonant in de skyline. Het standpunt van de raad wordt overgenomen dat door de bouwhoogte van het hotel een ‘eyecatcher’ ontstaat waardoor Strand Horst op de kaart kan worden gezet. Het hoogteaccent kan tevens de overgang van het Nuldernauw en het Wolderwijd bijzonder maken.

WATERSPORTERS Door de watersportvereniging Ermelo is aangevoerd dat in het plan onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van watersporters die belang hebben bij een rustig recreatief gebied. Volgens hen wordt de watersport en ook de vrije openluchtrecreatie steeds meer op de achtergrond gedrukt op Strand Horst.

De Raad van State oordeelt dat het plan er inderdaad voor zorgt dat het drukker wordt op Strand Horst. Maar dat niet is gebleken dat het plan ernstige gevolgen heeft voor de watersportvereniging. Zij kunnen gewoon hun activiteiten blijven uitvoeren. De plek waar het hotel komt is bovendien niet meer als strand in gebruik en er kan ook niet worden geëist dat het strand in ere wordt hersteld. Ten aanzien van de komst van een eventuele fietsbrug over het water wordt gesteld dat hiervoor geen concreet plan op tafel ligt.

Door Wok Inn en Bellini’s is aangevoerd dat ten onrechte voor hen geen mogelijkheid in het plan is opgenomen een drive-in op hun gronden te realiseren. De Raad van State oordeelt dat beide horecazaken in het verleden geen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid een drive-in te realiseren en er bij de vaststelling van het plan ook geen concreet verzoek daartoe bestond. Meegegaan wordt in het standpunt van de raad dat door de aanwezigheid van de drive-in van Mc Donalds het niet wenselijk is dat er nog meer drive-ins komen.

PARKEERPLAATSEN Door meerdere bezwaarden is aangegeven dat zij niet akkoord kunnen gaan met de vermindering van het aantal parkeerplaatsen. Ten aanzien hiervan oordeelt het hoogste Nederlandse rechtscollege dat de raad terecht gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid bebouwing toe te staan op het parkeerterrein. Bovendien blijft er voldoende parkeerruimte over, zo is het oordeel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie