Afbeelding
Foto: Pixabay

Korting van 3,2 miljoen euro dreigt voor Ermelo

24 november 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO Waar mogelijk neemt de gemeente Ermelo actie tegen de dreigende korting van de bijdrage van het Rijk via het gemeentefonds.

Wijnand Kooijmans

Op grond van de huidige berekeningen gaat het om een bedrag van 3,2 miljoen euro. Door raadsleden al een catastrofe genoemd. Het gaat om een nadeel van 118 euro per inwoner. In de eerste periode tot en met 2026 blijft dit beperkt tot zestig euro per inwoners maar bij ongewijzigd beleid loopt dit verder op.

De Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) erkent dat voor Ermelo als zorggemeente sprake is van een unieke situatie. Er zijn meerdere instellingen aanwezig en dat leidt tot extra kosten. Een bewoner van een zorginstelling maakt vaak gebruikt van meerdere voorzieningen binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning. De bijzondere positie van de gemeente leidt bovendien de komende jaren tot het oplopen van de kosten terwijl de gemeente voor het sociaal domein tweehonderd euro per inwoner minder gaat ontvangen. Het ROB heeft in de advisering aan het ministerie van binnenlandse- en koninkrijkszaken nadrukkelijk hiervoor aandacht gevraagd.

Met andere gemeenten wordt bestuurlijke actie ondernomen om de korting uit het gemeentefonds terug te brengen of ongedaan te maken. Doorgaan van de korting kan grote gevolgen hebben voor de instandhouding van diverse voorzieningen binnen de gemeente Ermelo. Voor de bouw van het nieuwe sportcomplex is al een winstwaarschuwing gegeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie