Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Gelderse natuur toegankelijk houden

19 november 2021 om 16:08 Natuur en milieu

ERMELO De natuur moet toegankelijk worden gehouden voor alle Gelderlanders. Dat is de strekking van een motie die door de meerderheid van Provinciale Staten van Gelderland is aangenomen. Het betreft een initiatief van de ChristenUnie, ondersteund door VVD, CDA, SGP, SP en 50 Plus.

Wijnand Kooijmans

De natuur draagt, zo vinden betrokken partijen, bij aan het welzijn van de inwoners. De bijdrage uit de subsidieregeling Natuur en Landschap is volgens hen bedoeld om de natuur toegankelijk en openbaar te houden. Ze vinden dat betaald parkeren dan ook niet de toegankelijkheid van natuurgebieden mag beperken. In het bijzonder niet voor inwoners met een laag inkomen of inwoners die afhankelijk zijn van de auto, zoals mindervaliden. Het verdelen van de parkeerdruk bij natuurgebieden wordt, zo vinden partijen, ook al bij de recreatiezonering geregeld.

Gedeputeerde Staten wordt gevraagd te onderzoeken hoe betaald parkeren bij natuurterreinen zich verhoudt tot het toekennen van provinciale subsidies voor het open stellen van natuurgebieden. Daarbij moet ook worden gekeken hoe betaald parkeren van invloed is voor kwetsbare inwoners die afhankelijk zijn van vervoer. Dat moet er toe leiden dat GS met een voorstel moeten komen hoe voorkomen kan worden dat betaald parkeren wordt ingezet als verdienmodel door natuurorganisaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie