Afbeelding
Pixabay

Oefenen voor komst omgevingsplannen

16 november 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO De gemeente Ermelo heeft bewust gekozen voor het centrum als proefgebied voor het opstellen van een eerste plan dat moet resulteren in een uiteindelijke omgevingsvisie voor het totale grondgebied. De ervaringen die worden opgedaan wil men gebruiken voor de aanpak in de overige zes gebieden.

Wijnand Kooijmans

 Dat voor het centrum is gekozen is mede ingegeven door het besluit van de gemeente Harderwijk te beginnen met een woonwijk. De ervaringen die door beide gemeenten worden opgedaan worden wekelijks besproken door diegenen die bij het opstellen van de plannen zijn betrokken.

Bij de gemeente Ermelo is wel een verzoek binnen gekomen om gebieden in het Buitengebied samen te voegen. Daarop is echter niet ingegaan omdat er toch wel verschillen zijn te bespeuren in de gebieden die een rol spelen bij het opstellen van een plan. De totale omgevingsvisie moet in 2029 gereed zijn.

Vanaf vermoedelijk 1 juli 2022 treedt er een zogenoemd omgevingsplan in werking van rechtswege. Hierin worden alle geldende bestemmingsplannen opgenomen. De plaatselijke verordeningen blijven echter nog wel een rol spelen omdat deze pas later worden ingepast in een definitief omgevingsplan.

Bij het opstellen van plannen komen alle thema’s aan de orde. Het gaat om ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Met name Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo)en Ronald van Veen hadden tijdens de beeldvormende vergadering nog wel enige kritiek op de keuze voor het centrum als eerste plangebied. Maar zien daarin geen reden hierover een veto uit te spreken.

Een punt is nog wel of de digitalisering van plannen tijdig kan worden ingevoerd. Van belang is dat de gemeente vanaf 1 januari 2022 hiermee kan gaan oefenen zodat 1 juli alle kinderziekten zijn verdwenen. De benodigde software wordt aangekocht, samen met de gemeenten Harderwijk en Zeewolde. Tot nu toe heeft de gemeente geen signalen van het Rijk ontvangen dat de datum van 1 juli niet wordt gehaald.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie