Afbeelding
Foto: Pixabay

Twee jaar extra personeel voor werk gemeente Ermelo

12 november 2021 om 13:21 Politiek

ERMELO Door de gemeente Ermelo mag 410.000 euro worden uitgegeven voor het aantrekken van extra personeel. Het gaat echter om een periode van maximaal twee jaar. Het verzoek van het college van burgemeester en wethouders het extra geld structureel beschikbaar te stellen werd door de raad afgewezen. Mede gezien de donkere wolken die financieel boven de gemeente samentrekken.

Wijnand Kooijmans

Het resultaat is een compromis tussen de partijen in de Ermelose raad. Daarbij kwamen ook de lichte scheurtjes tussen de coalitiepartijen aan het licht. Het was BurgerBelangen Ermelo dat met oppositiepartij CDA aanvankelijk kwam met een voorstel de uitbreiding van de formatie met een bode en dienstverlening te schrappen. De daardoor vrijkomende gelden moesten wat beide partijen betreft voor vijftig procent worden besteed aan het dekkend maken van de meerjarenbegroting en de overige vijftig procent om de verhoging van de onroerendzaakbelasting te beperken.

In het uiteindelijk bereikte compromis is wel opgenomen dat het college zich moet inspannen om de verhoging van deze belasting alsnog te beperken. Voor BurgerBelangen en het CDA weegt zwaar dat het college geen gevolg heeft gegeven aan een motie waarin het college werd verzocht de uitbreiding van het personeelsbestaan op te schorten en eerst een brede discussie te voeren over de toekomst van de organisatie en het daarvoor benodigde aantal ambtenaren. Die discussie komt er nu alsnog waarbij de uitkomsten moeten worden meegenomen bij het opstellen van de kadernota 2024.

DOEMSCENARIO Een rol speelt dat de gemeente, zoals het er nu voorstaat, een bedrag van 3,2 miljoen euro minder ontvangt van het Rijk uit het gemeentefonds. Een doemscenario genoemd voor Ermelo. De gemeente wil alle middelen aanwenden om de korting te voorkomen. Mede omdat hierdoor voorzieningen voor de inwoners in gevaar komen.

Om alle benodigde taken uit te voeren is door het college wel nieuw personeel aan getrokken. Met de wetenschap dat, indien de raad niet met geld over de brug komt, dit zou betekenen dat nieuwe vacatures niet meer vervuld kunnen worden. Het uitvoeren van wettelijke taken wil het college echter niet in gevaar brengen. Door het college is tevens een winstwaarschuwing gegeven als het gaat om de geraamde kosten van de bouw van het nieuwe sportcomplex op De Zanderij. Om welk bedrag het gaat is nog niet bekend.

Met het besluit de uitbreiding voorlopig alleen voor twee jaar toe te staan komt de raad niet tegemoet aan de wens van het college. Burgemeester Dorine Burmanje geeft aan dat er veel van het ambtelijk apparaat wordt gevraagd. De vrees van het college is dat het moeilijker wordt om kwalitatief goede mensen aan te trekken in de wetenschap voor hen dat het wellicht voor maximaal twee jaar is.

Het kwam nog even tot een botsing tussen Herma van der Weide (VVD) en Dick Tillema (ChristenUnie). De laatste vindt dat de financieel slechte situatie niet wordt onderkend door Van der Weide. Waar de laatste vindt dat de gemeente over voldoende financiële reserves beschikt om tegenvallers op te vangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie