Afbeelding
Pixabay

Plan ‘werkloze’ jongeren

5 november 2021 om 17:45 Politiek

ERMELO Met de pilot ‘Sluitende aanpak jongeren’ probeert de gemeente Ermelo de leeftijdsgroep van 23 tot 27 jaar in beeld te brengen. Het gaat dan om jongeren die volgens de bij de gemeente bekende informatie geen werk hebben en niet in het regulier onderwijs zitten.

Wijnand Kooijmans

Jongeren in de betreffende leeftijd zonder een afgeronde beroepsopleiding hebben een veel grotere afstand tot de afstandsmarkt dan jongeren die wel een opleiding hebben afgemaakt. De laatsten hebben meer kans op werk. Het niet bezitten van een zogenoemde startkwalificatie kan betekenen dat jongeren hun leven niet op de rails hebben. Er is een reëel risico dat ze onder het bestaansminimum zakken en voor het levensonderhoud zijn aangewezen op ondersteuning door de gemeenschap.

Op dit moment is de leeftijdsgroep van 18 tot 23 jaar in beeld van het regionaal meld- en coördinatiepunt. Dat is ook een wettelijke taak. In het kader van de participatiewet is dat niet een verplichting als het gaat om de groep tussen 23 en 27 jaar. Zij hoeven niet actief benaderd te worden. Wel is het voor gemeenten mogelijk hen te ondersteunen bij het volgen van een leer-werktraject.

RISICO Probleem is dat de gemeente niet weet wat de jongeren in deze leeftijdsgroep doen als ze geen startkwalificatie bezitten. Ze kan zijn dat ze als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) werken of een particuliere opleiding volgen. Of tijdelijk een ander traject bewandelen. Maar probleem is dat ze ook doelloos thuis kunnen zitten. In dat geval is het risico groot dat zij geen goede start in hun werkzame leven kunnen maken en lang een beroep moeten doen op het sociale zekerheidsstelsel.

De gemeente heeft nog geen inzicht om hoeveel jongeren het gaat. De pilot moet hierover de benodigde informatie opleveren. Voorlopig worden de directe kosten van de pilot geraamd op 22.880 euro. De pilot duurt voorlopig een jaar, daarna vindt een evaluatie plaats.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie