Foto:

Aardgasvrije woningen

Soms kom je heel opvallende berichten tegen; deze keer zelfs een persbericht, waar ik dan absoluut geen verstand van heb, komt overigens vaker voor, maar toch het mijne van wil weten. Zo was er laatst ook in deze krant een persbericht dat de Wijk van de Toekomst subsidie krijgt om woningen aardgasvrij te maken. Wel, mijn aandacht is getrokken, nu die van u nog!

Dus eerst maar eens googlen en het schijnt zo dat het kabinet 120 miljoen euro wil vrij maken voor 27 gemeenten om wijken met bestaande woningen aardgasvrij te maken. Op de duur zou dit moet leiden tot een vermindering van de CO2 uitstoot, het belangrijkste doel uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Nu ben ik het er wel mee eens dat de hoeveelheid CO2 terug moet in de wereld, het lijkt er steeds meer op dat het klimaat verandert en de temperatuur oploopt, maar is het dan niet verstandiger om met grote bedrijven te beginnen, zodat de resultaten sneller te meten zijn of ben ik nu te simpel in mijn gedachten?

Op de site van de Rijksoverheid staat te lezen, dat wonen zonder aardgas mogelijk is, door een combinatie van goede isolatie, zuinige installaties voor verwarming en warm water en het gebruik van duurzame energiebronnen. Maar wederom niet hoe het gaat in het bedrijfsleven. Wel staat er te lezen dat uiteindelijk 7 miljoen huizen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij moeten gaan worden.

Nu heb ik ergens gelezen dat Jesse Klaver met een wetsvoorstel zou komen om vervuilende bedrijven te laten betalen voor hun CO2-uitstoot, maar of dit al tot wet is geworden, heb ik niet terug kunnen vinden.

Enfin terug naar het project in de Wijk van de Toekomst. Volgens het persbericht in deze krant gaat de gemeente Ermelo samenwerken met de bewoners van de wijk aan een wijkwarmteplan om de woningen aardgasvrij te krijgen. Om resultaat in het project te kunnen krijgen, wordt er natuurlijk subsidie toegekend, waarbij elke particuliere eigenaar een aardgasvrijbudget krijgt, echter niet in handen, maar beheerd door de gemeente. Volgens het persbericht “ … kan de bewoner een isolatieadvies krijgen en isolatie- en installatiemaatregelen nemen … “

Twee dingen die hierbij opvallen: het aardgasvrij krijgen van de woningen geldt dus alleen voor koopwoningen - ik was er vanuit gegaan dat er geen huurwoningen in de wijk zouden staan, echter UWOON krijgt ook subsidie, dus ook een aantal huurwoningen worden meegenomen in het plan. Het andere punt is dat het geld, het zogenaamde aardgasbudget, in handen van de gemeente blijft en niet in handen van de bewoners. Hmm, opvallend, m.i. houdt dit dus gewoon in: een ieder doet hetzelfde en men kan geen nee zeggen.

Los van de laatste twee opmerkingen, vind ik het een bijzonder ambitieus plan en ben zeker benieuwd hoe het gaat aflopen, gaarne zou ik eens overzicht van de stand van zaken krijgen van de gemeente als men begonnen is, halverwege en nog te bereiken doelstellingen. En dat zegt iemand die in een huurhuis woont buiten Ermelo.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden