Afbeelding
Pixabay

Starterslening blijft toch

3 november 2021 om 14:14 Politiek

ERMELO De starterslening blijft in de gemeente Ermelo. Al ziet de fractie van de VVD deze het liefst helemaal afgeschaft omdat starters op de woningmarkt hierdoor mogelijk zich te veel in de schulden steken.

Wijnand Kooijmans

De overige fracties vinden echter dat de starterslening moet blijven. Ondanks dat het nauwelijks een bijdrage levert aan het vinden van een woning door de starters. Vandaar opnieuw het pleidooi zo snel mogelijk te bouwen in de goedkope sector. Er wordt belang aan gehecht dat de kleine groep die mogelijk van de starterslening kan profiteren toch deze kans wordt geboden.

De starterslening is door de meerderheid van de raad wel aangepast. Waar het college van burgemeester en wethouders de maximale koopsom van een woning wilde verhogen naar 300.000 euro is besloten hiervoor in de plaats te kiezen voor 85 procent van de NHC-kostengrens. Hiermee wil men voorkomen dat de starterslening om de haverklap moet worden aangepast aan de stijgende aankoopkosten van woningen.

Voor 2021 betekent dit dat een woning maximaal 276.250 euro mag kosten om voor een starterslening in aanmerking te komen. In 2022 wordt dit bedrag verhoogd naar 301.750 euro. Ben Noorloos (BurgerBelangen Ermelo) vindt de starterslening van belang omdat dit jongeren langer aan Ermelo kan binden. Maar wil wel voorkomen dat jongeren zich te zwaar in de schulden steken.

Herma van der Weide vindt dat de één miljoen euro die voor startersleningen beschikbaar is beter kan worden benut voor lastenverlichting van alle inwoners. Dick Tillema (ChristenUnie) geeft aan dat het gaat om een relatief kleine bijdrage. Maar verwijst naar wethouder Leo van der Velden die aangeeft dat het gaat om een belangrijke bijdrage.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie