Afbeelding
Greet Termaat

Column: Principes

29 oktober 2021 om 15:00 Column

Toen wij net in Ermelo woonden, zo’n zeven jaar geleden, stond er op een koude novemberavond iemand met een collectebus aan de deur die we niet kenden. 

Hij stelde zich voor als Cock, heette ons welkom en vertelde dat hij contactpersoon was tussen ons en de woningstichting. Dus als er problemen waren of als we een buitenlamp moesten vervangen, konden we altijd bij hem aanbellen.

Vanwege de kou nodigden we hem uit om even binnen te komen en in een mum van tijd waren we in gesprek over de toestand in de wereld en in Ermelo. 

Ondertussen stond ik in de keuken het eten verder voor te bereiden en op een gegeven moment zei Cock: ,,En weet je hoe dat allemaal komt? Door de Dolle Mina’s, toen is alles begonnen, de vrouwen die allemaal zo nodig wilden gaan werken en niet meer alleen aan het aanrecht wilden staan en voor de kinderen zorgen! Hoe heet dat ook alweer…. door die emancipatie!” Hij sprak het uit alsof het een vies woord was.

Achter het aanrecht staande zei ik: ,,Nou, dan sta ik dus op de goede plek!” en om het gesprek een iets andere wending te geven vroeg ik hem wat dat woord voor hem betekende. ,,Die vrouwen willen alles hetzelfde als de man!”, antwoordde hij. 

Dus vroeg ik hem: ,,Maar als je nu naar mij kijkt, wat ben ik dan anders dan jij? Volgens mij heb ik dezelfde hersens, handen en verder sta ik ook mijn mannetje, dus waarom zou ik dan minder of niet gelijk zijn aan jou?” 

,,En het woord slaat trouwens niet alleen op vrouwen, maar ook op alle andere mensen, arm en rijk, groot en klein.”

Toen raakte ik hem, hij werd even stil en zei dat hij dat nooit zo had begrepen. En een beetje emotioneel zei hij: ,,Ik ben ook van kind af aan gepest over dat ik zo klein was, en eigenlijk ook later. Als ik wat wou, kreeg ik te horen dat ik dat toch niet kon, dus toen ik mijn eigen patatzaak kon openen voelde ik me eindelijk er bij horen.”

Hij begon te vertellen over het gezin waarin hij opgegroeid was, opvoeding, schooltijd, en hoe hij in zijn jeugd altijd zijn best deed om goed gevonden te worden. 

Bij het weggaan zei hij ,,Nou, ik heb weer genoeg om over na te denken, misschien kunnen we er nog eens verder over praten. Zo zie je maar, dat je het soms helemaal verkeerd begrepen kunt hebben” 

Tijdens zijn begrafenis werd gerefereerd aan een aantekening van Cock met de volgende strekking: ,,Vasthouden aan principes weerhoudt mensen ervan om zelf na te denken.”

Maar dat laatste deed Cock dus wél, terwijl hij vasthield aan principes!

Greet Termaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie