Afbeelding
Adriaan de Haas

Nieuws uit de natuurtuin: Aardsterren

29 oktober 2021 om 12:06 Column

Zaterdagmorgen, zacht weer, lekker naar de natuurtuin. Ik wandel over de Konijnenwal en ben helemaal een happy-Haas. Wat is dat toch fijn in dit dorp. De straat uit, de weilanden in. Vrij uitzicht, ruimte, frisse lucht, rust, stilte. Heerlijk genieten. Bij de ingang van de natuurtuin hoor ik toch een herrie. De fietsenstalling staat ook bomvol. Wat is hier aan de hand? Het geluid komt van iemand met een motormaaier, gekleed als neon-oranje space-invader. Hij maait opgeschoten gras, riet en brandnetels. Hij heeft gehoorbescherming. Ik niet. Gauw weg hier, naar de tuin. Achter de wal zal het wel stiller zijn. 

In de tuin is het wel stiller, maar niet rustiger. Een heel bataljon krasse knarren is aan het werk op de noordwal. Het lijkt wel het leger bij een dijkversterking. Kruiwagens rijden af en aan. Alleen gaan de lege kruiwagens hier naar de wal toe en de volle rijden er van af. Ze maken de wal leeg. Ze voeren brandnetels af. En bramen. Heel veel bramen. Tjonge, waar komen al die mensen vandaan? Is dit misschien een actie van bureau Halt, voor oudere delinquenten? Nee. Ze babbelen en lachen veel te vrolijk voor een actie van Halt. Deze mensen zijn hier voor hun plezier. Vast vrijwilligers. Wat veel! Top zeg, zoveel mensen die onderhoud aan de natuurtuin doen. Respect.

De volgende morgen bekijk ik in alle rust het resultaat. De wal is erg kaal. Ach, aan die bramen en brandnetels is niet veel verloren. In het voorjaar komen er vast mooiere planten voor terug. Goed werk dus. Dan ontdek ik iets leuks aan de boskant van de kale oostwal. Paddenstoelen. Geschubde inktzwammen, parasolzwammen, koraalzwammen en gekraagde aardsterren. Aardsterren zijn leuk. Een aardster bestaat uit een bolletje met daar een afdekkende laag overheen. Als de aardster de grond uit komt, scheurt die afdekkende laag vanuit het midden open. De losse flappen vouwen naar buiten. Ze lijken dan op de stralen van een ster. Vandaar zijn naam. Bij het exemplaar op de foto zijn die stralen helaas al afgebroken. In het midden wordt het bolletje zichtbaar, met daarin de sporen. Dat bolletje heet de stuifbal. Mooi woord hè. Later ontstaat er een gaatje in het bolletje. Dan  verspreiden de sporen zich. Die groeien de grond in. Ze vormen volgend jaar nieuwe paddenstoelen. Ik zie op de wal aardsterren in alle fases van hun ontwikkeling. Zouden er op de noordwal volgend jaar ook aardsterren komen? Wie weet. Als dat zo is, dan dankzij de vrijwilligers. De echte sterren. 

Adriaan de Haas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie