Veel gras op de Groevenbeekse heide
Veel gras op de Groevenbeekse heide Wijnand Kooijmans

Proef met Woodyou App voor onderhoud van heidevelden

28 oktober 2021 om 09:00 Politiek

ERMELO In verband met de coronaregels is de gemeente als extra middel voor het onderhoud van de Groevenbeekse heide vorig jaar de proef met de woodyou app gestart. 

Wijnand Kooijmans

Vrijwilligers kunnen met de app individueel of samen aan de slag gaan op de heide nu dat in groter groepsverband niet mogelijk is. De gemeente reageert daarmee op een open brief van een inwoner van Ermelo die vindt dat de gemeente de Groevenbeekse heide verwaarloosd.

De betreffende inwoner omschrijft hoe hij als kind opgroeide met een mooie paarse heide aan de voordeur. Twintig jaar later ziet hij met verdriet wat er van de heide is terecht gekomen. Het is, zo vindt hij, een grasvlakte geworden. Hij geeft aan dat er vroeger nog wel eens een stuk heide werd platgebrand of weg geschaafd. ,,Maar nu kijken ze er niet meer naar om. Jammer ook voor de toeristen.”

Vaak is, zo vervolgt hij, voorgesteld hier af en toe schapen te laten lopen, net als op de Ermelosche heide. ,,Er is een app dat je jonge aanwas kunt verwijderen. Pas zag ik een oude man boompje staan trekken. Een druppel op de hete plaat.”

Veel mensen ergeren zich hem aan het uitblijven van onderhoud en zien met pijn in hun ogen dit mooie stukje natuur verdwijnen. ,,We betalen genoeg om in de mooie plaats Ermelo te wonen, maar de gemeente is druk met bouwen en niet onderhouden. Ermelo is Ermelo niet meer.

Door de gemeente is recent besloten, in het kader van de noodzakelijke bezuinigingen, het onderhoud aan de buitenruimte een niveautje naar beneden te brengen. Hiermee wordt een bedrag van bijna tweehonderdduizend euro bespaard.

Wethouder Leo van der Velden is een andere mening toegedaan als het gaat om het behoud van de heide. ,,De ontwikkeling van de Groevenbeekse heide heeft natuurlijk onze aandacht. Het is echter wel een bijzonder gebied, omdat het één van de meest populaire hondenlosloopgebieden in Ermelo is. De behoefte om dit als hondenlosloopgebied te behouden is groot. De gemeente wil deze service dan ook blijven leveren aan haar inwoners.”

,,Tegelijkertijd gaat dat niet samen met schapenbegrazing. Verder zijn er maar een beperkte hoeveelheid maatregelen die een beheerder kan nemen om verruiging of een ongewenste ontwikkeling van (heide)vegetatie tegen te gaan. De inzet van chemische middelen is niet toegestaan en zeker niet wenselijk in een natuurgebied. Van maaien en plaggen is gebleken dat dit hier juist verruiging versterkt, waarschijnlijk vanwege de verrijkende werking van onder meer de vele honden en de snelweg. Het enige dat bewezen goed helpt is het handmatig verwijderen van boompjes en struiken, daarvoor is echter veel mankracht nodig.”

,,Hiervoor hebben we een beroep gedaan op betrokken inwoners van Ermelo. Met groot succes hebben we als gemeente Ermelo in 2019 “help de hei een handje mee” dag geïntroduceerd. In 2019 hebben 150 enthousiaste inwoners geholpen om op de Groevenbeekse heide aan de slag te gaan. De bedoeling was om dit succesvolle initiatief jaarlijks herhalen. Door het coronavirus kon dit in 2020 niet doorgaan en ook in 2021 lijkt dit niet te gaan lukken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie