Lola, de cavalier King Charles spaniel, neemt de hindernis in vliegende vaart.
Lola, de cavalier King Charles spaniel, neemt de hindernis in vliegende vaart. GREVENGoed

Hond en baas samen in actie

4 oktober 2021 om 10:19 Dieren

ERMELO Zaterdag 2 oktober werden er aan het Roodeschuurderwegje in Telgt/Ermelo landelijke behendigheidswedstrijden gehouden. Deze werden georganiseerd door Kynologen Club Noord-West Veluwe. Maar liefst 280 baasjes met hun honden deden er aan mee.

Francisca Meijsser

Op het terrein staat een groot aantal vrijwel identieke tentjes, die het onderkomen voor baas en hond voor die dag vormen. Er klinkt geblaf van verschillende toonhoogten en het is een komen en gaan van aangelijnde honden met hun eigenaren. Het meest spectaculaire zijn echter de ringen waar de honden hun prestaties leverden. Hier schieten honden in een razend tempo, aangespoord door hun baasjes, door tunnels, swingen slalommend door een aantal paaltjes, rennen over een wipwap, die dan vervolgens omklapt en klimmen over een A-vormige muur. ,,Behalve de snelheid is het bij die laatste twee hindernissen ook belangrijk dat ze met de pootjes op de raakvlakken komen”, zo legt Henk Simon, één van de trainers van de club, uit. De baas, die ook het nodige aan conditietraining heeft moeten doen, rent met de hond mee om aanwijzingen te kunnen geven. Het is een prachtig gezicht. ,,Zo’n parcours wordt opgezet door de keurmeester, die daarna ook de proef beoordeelt“, zo vervolgt Henk, ,,en daarbij mogen hond en baas dus eigenlijk geen fouten maken want dat levert strafpunten op.”

,,Al meer dan 12 jaar organiseren we nu deze wedstrijden”, aldus Anita Kiers, bestuurslid en één van de zeven trainers van de club. ,,Eén keer per jaar doen we dat hier in Ermelo, andere weken zijn clubs elders in het land aan de beurt. Er is altijd veel animo voor onze locatie omdat Ermelo natuurlijk zo centraal ligt”, zo vertelt zij, ,,en op die manier bouw je dan je competitiepunten voor het jaar op. De leden van onze club oefenen hier wel elke week”, zo voegt zij toe. Behalve de cursussen in behendigheid worden er door de club ook puppy- en pubercursussen gegeven, en dat door gediplomeerde instructeurs.

Rachelle Bos uit Ermelo is zo iemand die elke week met Lola komt trainen. ,,Lola is een cavalier King Charles spaniel, ondertussen al 9 jaar, zo vertelt Rachelle trots, en daardoor heeft ze veel ervaring, maar ze is ook nog steeds supersnel hoor. Het belangrijkste is echter”, zo voegt zij toe, ,,dat de hond er plezier in heeft.” Lola won die middag zelfs een derde prijs in de categorie tweede graads, en dat is pittig. Mary Kerssen uit Swifterband is er met 2 honden. ,,Ik moest er wel al om 6 uur mijn bed voor uit”, zo vertelt zij lachend, ,,maar het is zo leuk om te doen. Met de ene hond ging de proef heel erg goed, bij de andere had ik zelf een foutje gemaakt, dat is dan jammer, maar het is heel belangrijk altijd positief te blijven, vooral naar de hond toe’’, zo voegt zij toe, ,,hij moet het leuk vinden.”

Behalve dat er competitiepunten zijn te behalen waren er ook nog prijzen te winnen. Erg leuk zijn de nagemaakte beeldjes van de hindernissen, gemaakt door hobbyist Gerda Klaver. Ze zijn ook nog in de clubkleuren geel en blauw geschilderd. Al met al een spectaculaire belevenis en een geslaagde dag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie