Afbeelding
Pixabay

Nieuwe aanpak van laadpalen

1 oktober 2021 om 15:03 Politiek

ERMELO Ermelo wil overstappen van de open markt voor de plaatsing van laadpalen naar de nieuwe concessie welke wordt afgesloten door de provincies Gelderland en Overijssel. Hiermee wordt ingespeeld op de huidige ontwikkelingen.

Wijnand Kooijmans

Bewoners van elektrische voertuigen die geen mogelijkheid hebben om een laadpaal op eigen grond te realiseren kunnen er één aanvragen in de openbare ruimte.

Dat kan in principe bij bedrijven die het Ermelose laadbeleid hebben onderschreven maar van die mogelijkheid is alleen gebruik door het bedrijf Allego. Aan de hand van een ‘vlekkenkaart’ worden de laadpalen op vooraf vastgestelde locaties geplaatst in de buurt van de aanvragers.

De provincie Gelderland heeft enkele jaren geleden al een concessie met Allego. Ermelo heeft toen besloten hierin niet mee te gaan om de mogelijkheid voor meer bedrijven open te houden laadpalen binnen de gemeente te plaatsen.

Inmiddels zijn binnen het klimaatakkoord afspraken gemaakt om te komen tot voldoende laadpalen. Via de nu voorgestelde concessie wordt het mogelijk zonder financiële bijdrage van de gemeente laadpalen te plaatsen, komt er waarschijnlijk een scherp laadtarief en kan het proces efficiënter worden ingericht. Los van de aanvragen worden bovendien jaarlijks negen extra laadplaatsen geplaatst.

Het laadtarief dat berekend gaat worden moet concurrerend zijn met het rijden op benzine of diesel. Gebruik wordt gemaakt van honderd procent stroom van Nederlandse bodem met de mogelijkheid om te kiezen voor groene stroom van lokale energiecoöperaties. Het gaat ook om laadpalen die geschikt zijn voor slimladen.

In het voorstel is opgenomen dat dertig procent van het aantal laadpalen dat jaarlijks nodig is worden geplaatst zonder financiële bijdrage van de gemeente. De gemeente bepaalt zelf de locatie van de laadpalen. Ook worden palen geplaatst op aanvraag van e-rijders en de gemeente en als een bestaande laadpaal zeer goed wordt gebruikt. Alleen voor aanvullende laadpalen op aanvraag van de gemeente is een eenmalige gemeentelijke bijdrage nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie