Afbeelding
pixabay

Centrum pilot voor opzet van omgevingsplan

1 oktober 2021 om 14:24 Politiek

ERMELO Het centrum van Ermelo gaat dienen als pilot voor het omgevingsplan van de gemeente Ermelo. De uitgangspunten zijn vastgesteld door het college en worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.

Wijnand Kooijmans

Het omgevingsplan bundelt de wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Het plan wordt gezien als de opvolger van de huidige bestemmingsplan maar beslaat het totale grondgebied van de gemeente.

De omgevingswet moet in juli van het volgend jaar in werking treden. De gemeente dient dan over een tijdelijk omgevingsplan te beschikken. Het totale plan voor de gemeente moet 31 december 2029 zijn vastgesteld.

Het college zegt dat het onhaalbaar is om vanuit een tijdelijk omgevingsplan in één keer een volwaardig omgevingsplan te maken voor het gehele Ermelose grondgebied. Dit vraagt om een heroverweging, lokaal op maat maken van de onderdelen van de bruidsschat en de integratie daarvan. Gekozen wordt daarom voor een gebiedsgerichte opbouw. Dat betekent dat voor elk gebied een deel van het omgevingsplan wordt opgesteld. Gestart wordt met het centrum. Vanuit de ervaringen die daar worden opgedaan wordt een planning gemaakt voor het opstellen van een omgevingsplan voor de andere gebieden. In totaal is Ermelo opgedeeld in zeven gebieden. Voor elk gebied wordt een tijdelijk omgevingsplan gemaakt dat uiteindelijk wordt geïntegreerd in het totale omgevingsplan.

De bruidsschat die het Rijk de gemeenten meegeeft is één van de onderdelen van het omgevingsplan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie