Afbeelding
pixabay

Plan nieuw sportcomplex De Zanderij een feit

23 september 2021 om 11:25 Politiek

ERMELO De kogel is door de kerk. Het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuw sportcomplex op sportpark De Zanderij is vastgesteld door de gemeenteraad van Ermelo. Met alleen de stem van de fractie van het CDA tegen. Zij vinden dat in het plan ook de herinrichting van de Oude Telgterweg moet worden meegenomen.

Wijnand Kooijmans

Er blijft nog wel werk aan de winkel voor het college van burgemeester en wethouders. Met name moet met de landschapsarchitect het overleg worden gestart over een nieuw plan voor de herinrichting van het parkeerterrein. Aanleiding is een motie die werd ingediend door de fracties van BurgerBelangen Ermelo, Progressief Ermelo en de ChristenUnie welke de volledige steun van de raad kreeg.

Hierin is vastgelegd dat het bestaande plan moet worden vervangen en in een nieuw plan uit te gaan van een inrichting volgens het principe ‘parkeren in het groen.’  Met daarbij de voorwaarde dat er maximaal 35 bomen mogen worden gekapt waarvoor een vergunning nodig. De opsteller van de motie Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) is geschrokken van het aantal bomen dat zou worden gekapt in het oorspronkelijke plan. Dat aantal was al teruggeschroefd van 180 naar 120 bomen. Maar het aantal van 70 bomen waarvoor een kapvergunning nodig is, vindt hij te veel.

De fractie van de SGP ging mee met de motie. Ondanks dat Frans Snoek zijn bedenkingen had. Hij vindt dat tegenover de kap van de bomen de aanplant staat van zesduizend nieuwe bomen. Ook vindt hij het aantal van 35 woningen discutabel. “Wat als blijkt dat er drie of vier bomen meer moeten worden gekapt?”, zo vraagt hij zich af.

De raad nam met vijftien tegen vijf stemmen ook een motie aan van de drie eerder genoemde partijen. Hierin is vastgelegd dat binnen een jaar na oplevering van het nieuwe sportcentrum en in overleg met de omwonenden de definitieve inrichting moet zijn afgerond van de herinrichting van de Oude Telgterweg. Hierbij moet het eerder genomen verkeersbesluit in stand blijven om voor een deel van de weg vast te houden aan de huidige maximum snelheid van dertig kilometer per uur.

Het college van burgemeester en wethouders had dit eigenlijk al toegezegd. Maar desondanks ziet wethouder Leo van der Velden de motie als een steuntje in de rug en zag hij ook geen reden de motie te ontraden. De fractie van het CDA vindt de motie niet ver genoeg gaan. Zij vinden dat de bewoners nu al duidelijkheid verdienen omdat al sinds 2009 over de aanpassing van de weg wordt gepraat, al lang voor de plannen van het nieuwe sportcomplex op tafel kwamen. Door de aanpassing niet te koppelen aan de aanleg van het sportcomplex vindt men dat er te veel onduidelijkheden blijven bestaan zoals de toename van het verkeer over deze weg. Doel is de scholen langs de huidige route vanaf Kerkdennen te ontzien door maatregelen te nemen op de Oude Telgterweg.

De fractie stemde dan ook tegen het bestemmingsplan. De ChristenUnie gaat bij monde van Ronald van Veen wel akkoord. Ondanks dat de wijze waarop het bestemmingplan tot stand is gekomen door hem als betreurenswaardig wordt afgeschilderd. Onder meer is de raad niet altijd goed geïnformeerd. De uitkomst van het plan vindt men echter acceptabel.

De meerderheid van de raad wil dat snel gestart wordt met de bouw, mede gezien de slechte toestand van onder meer het huidige zwembad Calluna en de Wethouder Balvers sportzaal. In het eerste kwartaal van 2023 zou het in gebruik moeten worden genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie