Selfie? Nee, deel van 'De Parasol' van Goya.
Selfie? Nee, deel van 'De Parasol' van Goya. Photovota

StEK-lezing over Goya

9 september 2021 om 10:10 Lokaal Deel je nieuws

De eerste StEK-lezing van dit seizoen op 20 september, zal gaan over de Spaanse schilder Goya en wordt gehouden door dhr Jan Nobel.

Francisco Goya (1746-1828) was van eenvoudige komaf. Desondanks bereikte hij de positie van Eerste schilder aan het Spaanse hof. Naast zijn werk als succesvol portretschilder maakt hij heel persoonlijke en soms controversiële schilderijen. Hij spot met domheid en bijgeloof (zoals geloof in heksen). Ook had hij kritiek op de Inquisitie die nog altijd veel macht had.

Goya werd beïnvloed door de ideeën van de Franse Verlichting, en was bevriend met progressieve edelen die ook in Spanje sociale veranderingen wilden. Na de inval van Napoleon in Spanje wordt hij getroffen door het leed van de bevolking. Zo leidt dit tot het schilderen van onder andere zijn meesterwerk ‘De Derde Mei, executie in Madrid’.

De lezing vindt plaats in Museum het Pakhuis, Stationsstraat 24 in Ermelo en begint om 20.00 uur.                          Opgave voor deze lezing kan via kunstcommissie@kunststek.com  of tel. 0640 187287.                   Voor meer informatie zie www.kunststek.com

Entreekosten 5 E. (StEK deelnemers gratis).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie