Jolanda Timmer in gesprek met een jongere. "De jongere bepaalt waaraan hij of zij wil werken." foto: Grietje-Akke de Haas)
Jolanda Timmer in gesprek met een jongere. "De jongere bepaalt waaraan hij of zij wil werken." foto: Grietje-Akke de Haas) (Foto: )

Is Jongerencoaching iets voor jou?

door Grietje-Akke de Haas

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud? Loopt het met leren, werken of thuis niet zoals je wil? Dan is jongerencoaching 'Van A tot Zelf' misschien iets voor jou. Jij bepaalt waaraan je werkt. Een coach lost je problemen niet op maar helpt je wel om het zelf te doen. Aan de jongerencoaching zijn geen kosten verbonden. Voor alle informatie: Jolanda Timmer, jongerencoach bij Welzijn Ermelo: 06 2123 3494 of jolanda.timmer@welzijnermelo.nl

Haar hart ligt bij de jongeren. Dat ontdekte Jolanda Timmer tijdens haar opleiding tot coach. Nadat zij haar studie had voltooid kaartte Jolanda Jongerencoaching aan bij Welzijn Ermelo. Daar is zij op vrijwillige basis lid van het team op locatie Pinel aan het Raadhuisplein. Nu, een jaar later, is Jongerencoaching een succesvol onderdeel binnen Welzijn Ermelo.

Ermelo - Bij Jolanda ontmoet je een warme blik in haar ogen zodra zij over jongeren praat. Ze heeft iets met de doelgroep. Vooral als ze worstelen met leren, werken of de thuissituatie. Zo kunnen ze wel wat hulp gebruiken bij plannen, structuur in de huishouding, een steuntje in de rug op het gebied van motivatie tot hulp bij bijstand aanvragen, financiën en de post op orde brengen. Kortom zaken om hun leven weer goed op de rit te krijgen. Toen Jolanda de idee van Jongerencoaching ruim een jaar terug opperde bij Jules Dutrieux, directeur/bestuurder bij Welzijn Ermelo, reageerde die meteen enthousiast. "Met de voorwaarde dit stevig en professioneel neer te zetten." Daarvoor werd Corien Benard, projectmanager bij Welzijn Ermelo 'ingevlogen'. "We hebben flink gebrainstormd over de mogelijkheden en kwamen tot de conclusie dit onder te brengen bij het Maatschappelijk Werk van Welzijn Ermelo." Tegenwoordig werkt Jongerencoaching met vier coaches met ruime ervaring op vrijwillige basis. Want deze vorm van hulpverlening is gratis. In een jaar tijd zijn elf jongeren geholpen, die werden doorverwezen via CJG Ermelo, de Leerplichtambtenaar tot MEE Veluwe. Hoog tijd vinden beide dames om Jongerencoaching breder uit te dragen. Zo mag nu iedere jongere tussen de 16 en 30 jaar rechtstreeks een beroep doen op Jongerencoaching. Het gaat om laagdrempelige en praktische hulpverlening waarbij de jongere de regie houdt. "Jongeren moeten echter wel gemotiveerd zijn om de stap te zetten. Ook is Jongerencoaching niet vrijblijvend; zij moeten wel hun eigen verantwoordelijkheid nemen. " Er worden ook geen dossiers aangelegd; een A-viertje met de NAW-gegevens is voldoende. De duur van de hulp is maximaal een jaar.

Meer berichten