Ronald van Dam Fotografie
Ronald van Dam Fotografie

Bijna 300 chemokuren: ‘Hoe leg je mensen uit hoe het voelt?’

14 mei 2019 om 14:58 Algemeen

Herkenbare problemen uitbeelden in dans en verwoorden in live muziek en theater. Dit vernieuwende concept komt uit de koker van stichting Beyond Words Productions. Daarmee worden persoonlijke en maatschappelijke thema’s bespreekbaar gemaakt.

ERMELO - Het publiek moet zich ‘naakt’ gevoeld hebben tijdens de try-out van stichting Beyond Words Productions, zaterdag in Theater De Dialoog. Want persoonlijke en maatschappelijke thema’s waar we het doorgaans liever niet over hebben werden zo intens mooi en gevoelig uitgebeeld in dans, woord en beeld, dat stukje bij beetje alle opgeworpen muurtje werden geslecht. “Ik moest er soms gewoon van huilen”, illustreerde een vrouw.

Frêle maar moedig liep Lisanne Spaander het podium op van Theater De Dialoog, tijdens de try-out van stichting Beyond Words Productions. Ze bracht een lange snoer kralen mee. Het waren er 287 stuks. Elke kraal vertelde ze, staat symbool voor een chemokuur om de botkanker waar zij aan leed te bestrijden. “Hoe leg je mensen uit hoe het voelt?”

Daarom voelde Lisanne zich ook gesterkt door de theatervoorstelling ‘Door mijn lijf getekend’, de productie over kanker die eerder op de planken werd gebracht door Dans en Theaterstudio Annemieke Bais. “Het gaf precies weer wat er zich in ons hoofd afspeelt. We voelden ons zo begrepen en het heeft ons zo veel kracht gegeven.” Met ‘ons’ bedoelde Lisanne Tim die ook ernstig ziek was, en met wie ze veel optrok. Helaas heeft Tim het niet gered. Het publiek hield de adem in, want de openhartigheid van Lisanne raakte de toeschouwers tot op het bot.

Het korte optreden van Lisanne vormde een intermezzo van het scala aan dansen en theateroptredens die een indruk gaven hoe stichting Beyond Words Productions wil gaan werken. Opvallend was het talent van de groep professionele dansers en amateurdansers. Emoties als ontreddering, wanhoop, onzekerheid, woede, verdriet, pijn tot volharding wisten zij zo puur tot uitdrukking te brengen. Wat ontzettend knap is voor zulke jonge dansers, die naar je aanneemt, fris, vrolijk en onbevangen in het leven staan.

Een dans over een burnout opende echter de ogen. Jongeren zouden steeds meer te kampen hebben met prestatiedruk. Met uiterst sterk samenspel beeldde de groep de mallemolen van het tegenwoordige leven uit zoals sommige jongeren dat ervaren. “Wordt u ook zo gek van de herrie en de hoeveelheid aan prikkels”, was na afloop een bijna overbodige vraag van Annemieke Bais, oprichter en artistiek leider van stichting Beyond Words Productions. Thema’s die ook de revue passeerden waren pestgedrag en relaties.

“Herkenbaar?”, vroeg Annemieke. “Wij willen met de stichting onze voorstellingen graag breder uitdragen in Ermelo en de regio. Want we willen iets doen voor mensen die omhoog zitten, en ze weer in hun kracht zetten.” Na afloop is er, indien gewenst, professionele nazorg of zijn er trainingen beschikbaar. Dit varieert van onderwijsmateriaal, gespreksgroepen of een individueel gesprek.

beyondwordsproductions.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie